Bij elk gezondheidscentrum van Zorggroep Almere kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van astma of COPD. De gezondheidscentra hebben spreekuren waar de praktijkondersteuner/huisarts uw klachten bespreekt. Ook wordt er vaak een longfunctietest afgenomen. Deze longfunctietest wordt beoordeeld door uw huisarts.

Mogelijk zijn er ook aspecten in uw leefstijl die (met hulp) verbeterd kunnen worden. U kunt dan denken aan bewegen, stoppen met roken en het handhaven van een goed gewicht. Samen met u kijkt de praktijkondersteuner of huisarts welke doelen voor u haalbaar zijn en legt dat vast in een persoonlijk behandelplan.

Hoe vaak kan ik gebruik maken van het spreekuur?

We adviseren mensen met COPD eens per jaar gebruik te maken van het spreekuur. Bij mensen met astma zijn de hoeveelheid controles afhankelijk van het klachtenpatroon en medicijngebruik. Overleg met uw hulpverlener wat bij uw situatie het beste past.

Voorbereiding op het spreekuur

Als voorbereiding op het spreekuur ontvangt u bij de uitnodiging een vragenlijst. Met deze lijst kunt u de beperkingen die veroorzaakt worden door uw astma en/of COPD in beeld krijgen.

Nemen uw klachten toe of verslechtert uw (long)conditie? Maak dan een afspraak bij uw huisarts en wacht niet op de volgende controle.

Longfunctietest (spirometrie)

Met een longfunctieonderzoek wordt gemeten of uw longen goed werken. Zijn de luchtwegen vernauwd? En zo ja, hoe erg dan? Verder wordt bekeken welke medicijnen helpen en hoe goed ze dat doen. Wanneer u al medicijnen gebruikt, kan worden beoordeeld of de dosering moet worden aangepast.

Meer informatie op Thuisarts.nl:

Het is belangrijk dat u tijdens de spirometrie geen knellende kleding draagt. Het onderzoek duurt ongeveer drie kwartier. Van de doktersassistente of praktijkondersteuner krijgt u informatie mee ter voorbereiding.