Music & Memory is het project waarbij we samen met de bewoner en familie op zoek gaan naar muziek die voor de bewoner belangrijk is. Je kent dat wel…je hoort een liedje op de radio en direct flitsen de herinneringen door je hoofd. Bijvoorbeeld aan je bruiloft, een uitvaart of het liedje doet je denken aan vroeger thuis. Muziek kan je raken tot in het diepste van je ziel en uit onderzoek is gebleken dat het zoeken naar deze persoonlijke muziekvoorkeuren en het inzetten ervan, vele positieve effecten heeft op mensen.

Wilma Dolmans: ‘Vorige week was ik bij een cliënt op bezoek die een halfzijdige verlamming heeft en verregaande Afasie. Het was zoeken om te kijken hoe ik contact met haar kon krijgen zonder dat ik veel vragen hoefde te stellen. Ook de ja en nee antwoorden leken niet helemaal met de werkelijkheid overeen te komen. Ik heb mijn smartphone gepakt en ben met haar via youtube wat muziek gaan luisteren. Ik heb goed op haar gelet en telkens getoetst of ze de muziek wel of niet mooi vond. Tijdens dit proces raakte mevrouw steeds enthousiaster en probeerde mij te sturen naar de muziek die ze mooi vond door haar gezichtsuitdrukking en het wijzen met haar vinger. Als ze het mooi vond zei ze ja, ja en trok ze een blij gezicht. Zat ik niet op het goede spoor, dan betrok haar gezicht en maakte ze een afwerend gebaar. Op een gegeven moment had ik door dat ze de muziek van Rob de Nijs erg mooi vond. Ik heb toen “zachtjes tikt de regen tegen het zolderraam“ geluisterd met haar. Toen ze de eerste noten hoorde pakte ze mijn arm, legde haar hoofd tegen mijn bovenarm en de tranen biggelden over haar wangen. Het was een mooi moment. Voor haar, maar ook voor mij. Ook ik voelde een brok in mijn keel.’

Wil je meer weten over Music&Memory, bekijk dan de film “Alive Inside” op Youtube of Netflix.

Laura Hulsbosch & Wilma Dolmans 

Over de auteur
2 Reacties
 1. esther blankenzee

  Wat een prachtig voorbeeld Laura,
  Zelf draai ik geregeld plaatjes met de bezoekers van het ontmoetingscentrum dementie.
  Ook dan komen er veel herinneringen boven.
  Van danslessen , naar de radio luisteren en van muziek die thuis werd gedraaid en waar op gedanst werd met een geliefde.
  Mooie verhalen komen er dan los.
  Esther Blankenzee

 2. Mirjam Baas

  Mooi dat er nog steeds wel aandacht is voor wat muziek aan herinneringen op wekt. (ooit in polderburen gewerkt als activiteitenbegeleider en ook veel met muziek bezig geweest)

Reageren is niet mogelijk.