Veel mensen komen goed voorbereid op het spreekuur. Dat is fijn. Maar soms zijn ze wel heel erg goed voorbereid. Dan hebben ze namelijk via Google al onderzocht waar hun klachten vandaan kunnen komen. En ze hebben dan vaak een behoorlijk ernstige diagnose gesteld.
Natuurlijk, het hoort er allemaal bij en de kennis die via internet beschikbaar is, scheelt jaarlijks ook veel bezoeken en telefoontjes aan de huisartsenpraktijk. Maar het is niet altijd goed om via internet te gaan zoeken naar de veroorzaker van bepaalde klachten. Niet elke website biedt even betrouwbare informatie en zeker informatie op forums kan je als cliënt op het verkeerde been zetten. Daarbij komt nog eens dat je als cliënt met een emotionele bril op informatie leest. Dan ga je al snel uit van het ergste en je dingen inbeelden die er niet zijn.
Zo heb ik meerdere keren meegemaakt dat cliënten aan de hand van hun klachten een mogelijke oorzaak hadden gevonden. Bij die oorzaak werden op internet ook andere symptomen genoemd, waarvan deze cliënten zich onbewust inbeeldden dat zij die ook hadden. Zo versterkten ze de eigen onjuiste diagnose. Ik raad cliënten dan ook vaak af te googelen naar de diagnose.
Moet je dan helemaal niet meer op internet kijken als je ziek bent? Natuurlijk wel. Voor betrouwbare medische informatie is er bijvoorbeeld de website Thuisarts.nl. Deze website bevat eenvoudig geschreven, betrouwbare informatie, gemaakt door huisartsen zelf. Zo kun je toch een idee krijgen wat er aan de hand is, zonder onnodig in paniek te raken.