Ik krijg dikwijls cliënten in de spreekkamer die vermoeden dat zij of hun kind voedselallergie hebben. Ze vermoeden dat, omdat er na het eten van een bepaald product problemen ontstaan, zoals huidproblemen of benauwdheidsklachten.
Uit wetenschappelijke studies blijkt dat in ons land zo’n 25 procent van de mensen denkt een voedselallergie te hebben. Dit is echter maar bij 3 procent van de bevolking daadwerkelijk zo. De producten die de meeste problemen veroorzaken zijn appel, hazelnoot, walnoot, perzik, kiwi en pinda.
Veel huidproblemen worden toegeschreven aan voedselallergie. Dit is echter erg zeldzaam. Klachten die passen bij een voedselallergie treden op binnen 2 uur na het eten en treden op in de mond en/of keel. Het gaat dan vooral om jeuk en zwellingen, soms met tintelingen.
Chronische huidklachten zijn meestal het gevolg van eczeem waarbij een voedselallergie zelden een oorzaak is.
Tot slot nog even iets over het verschil tussen allergie en intolerantie. Een allergie ontstaat doordat het lichaam reageert op bepaalde eiwitten in een voedingsmiddel. Het lichaam maakt als reactie histamine aan. De histamine zorgt voor de allergische klachten. Intolerantie betekent dat je lichaam een bepaalde voedingsstof niet goed kan verteren, omdat de daarvoor benodigde enzymen niet of te weinig aanwezig zijn. Een bekende intolerantie is lactose-intolerantie (ook wel bekend als koemelkallergie, dat is een verkeerde term dus). Problemen door lactose-intolerantie ontstaan door een tekort aan het enzym lactase, waardoor lactose in het lichaam niet goed afbreekt. Er is nu een hele goede bloedtest om dit op te sporen.