Geef je borstvoeding en ga je weer aan het werk? Als je wilt, kun je gewoon doorgaan met borstvoeding. In Nederland voeden we namelijk veel te kort en waarom niet het beste voor je kind willen? Hier alvast de eerste tips en adviezen om je over die eerste drempel heen te helpen. Kijk ook nog eens bij het item ‘Waarom borstvoeding?’

Een week of zes na je bevalling kun je gaan oefenen met kolven, weer een nieuwe fase! Kolven moet je leren, dus neem er even de tijd voor. Informeer goed welke kolven er allemaal zijn. Informeer bij ons wat voor jou de beste kolf is.Wat is je budget, hoeveel dagen werk je, hoeveel cc kolven bijvoorbeeld? De beste kolf bestaat niet.

Je start met het kolven gelijk na een voeding. Met name na de ochtendvoeding heb je genoeg melk. De ene moeder kolft de eerste keer 10 cc en de andere moeder misschien wel 60 cc. Dit is genoeg voor jou en je baby om te oefenen met kolven en drinken uit een flesje. Je gaat hiermee dagelijks door. In plaats van borstvoeding geven kun je extra kolven of kolven in plaats van voeden. Dagelijks je baby het flesje aanbieden leert je baby hoe hij of zij moet drinken uit een flesje.

Op je werk heb je tijdens de eerste 9 maanden recht om te kolven in werktijd tot maximaal een kwart van je werktijd. Stem het zoveel mogelijk af met je collega’s voor een goede planning. Met kolven kun je flexibel omgaan. Je hoeft namelijk niet precies om 10.00 uur te kolven. Een half uurtje later is op je werk geen probleem. Als je start met werken, je baby naar de oppas moet brengen en moet kolven dan vergt dat even tijd. Meestal na een week of twee merk je dat jij en je baby ook weer gewend raken aan deze nieuwe fase.

Moedermelk bewaar je in handige opvangzakjes, bakjes of flesjes. Het kan ook in een eigen opvangbakje zoals bijvoorbeeld een thermosfles. Het is afhankelijk van wat je budget is en wat je al in huis hebt. Moedermelk is trouwens acht uur houdbaar op kamertemperatuur!

Daarnaast hebben wij nog handige tips over bijvoorbeeld kleding, sjaals, te weing kolfproductie en antwoorden op vragen zoals moeizaam toeschieten van de moedermelk tijdens het kolven en flesweigerproblemen. Misschien heb je vragen over de hoeveelheid die je kolft. 
Bel of maak een afspraak! Ons telefoonnummer is (036) 54 54 280.

Verplichtingen die de werkgever heeft m.b.t. kolven en werk zijn te vinden in:

  • De Arbeidstijdenwet (ATW) 01-01-1997
  • Burgerlijk wetboek art 4:* (voedingrecht)

Kijk voor meer informatie op Ministerie SZW en www.arboportaal.nl