Uw vaccinatiebewijs op mijn.rivm.nl

Information about COVID/corona in other languages

Vragen over uw coronavaccinatie?

 • Wilt u een afspraak maken voor uw vaccinatie? Dan kunt u contact opnemen met de GGD. Dit kan niet via uw huisarts.
 • Prikken zonder afspraak? Dat kan ook! Kijk voor meer informatie op prikkenzonderafspraak.nl
 • Over de vaccinatie: kijk op thuisarts.nl, coronavaccinatie.nl of bel 0800-1351.
 • Over het maken of wijzigen van uw afspraak via de huisarts; bel supportdesk vaccinatieplanner.nl: 0497-708150.
 • Over het maken of wijzigen van uw afspraak via de GGD; kijk op coronavaccinatie-afspraak.nl of bel het nummer dat op uw uitnodiging staat.
 • Voor medische vragen over uw gezondheid en de vaccinatie: neem contact op met uw huisartsenpraktijk via telefoon, MijnGezondheid.net of de app MedGemak.

Wanneer krijg ik een vaccinatie tegen het coronavirus?

Kijk hier voor meer informatie.

Voordat u belt, denk aan onze doktersassistenten, zij doen hun uiterste best.

Meer informatie over corona

Alle actuele informatie kunt u vinden op deze sites:

Tip: volg ons op Facebook en Twitter voor de actuele informatie.

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met het landelijk nummer: 0800-1351

Landelijk nummer voor het aanvragen van een coronatest

0800-1202 (kijk hier voor meer informatie)

Zo is onze zorg nu geregeld

Huisartsenzorg

Huisartsenzorg overdag

Bel altijd eerst met uw eigen huisartsenpraktijk. De doktersassistent zorgt dat u de juiste zorg op de juiste plek krijgt.

De plicht om 1,5 meter afstand te houden vervalt; dit betekent dat het eenrichtingsverkeer in de gezondheidscentra niet meer geldt en de bewegwijzering en looplijnen weggehaald worden. Geef elkaar wel zoveel mogelijk de ruimte.

Bij (be)handelingen of onderzoek waarbij enige afstand bewaren niet mogelijk is, maar ook wanneer het druk is in de wachtruimte, wordt geadviseerd om een mondkapje te dragen. We adviseren dat omdat we vaak met kwetsbare mensen te maken hebben. Bij het leveren van zorg thuis wordt ook een mondkapje gedragen.

Huisartsenzorg avond, nacht, weekend

Belt u dan eerst naar de Huisartsenpost via telefoonnummer 0900 – 203 0203. Komt alstublieft niet zonder afspraak naar de Huisartsenpost. De gespecialiseerde medewerker aan de telefoon zorgt dat u de juiste zorg op de juiste plek krijgt.

Download de app Coronamelder

De app Coronamelder kan u waarschuwen wanneer u in de buurt bent geweest van iemand met corona. Hier vertelt Steffie u hoe u de app downloadt.

Hoe kunt u ons het beste bereiken?

 • Online via MijnGezondheidsnet (MGn)of de app Medgemak. Waar het kan, helpen we u op afstand: via de telefoon of een e-consult. Waar het nodig is, helpen we u in het gezondheidscentrum of bij u thuis.
 • Kunt u niet wachten met uw klachten? Bel dan gerust uw huisartsenpraktijk en voorkom erger. U kunt eenvoudig een terugbelverzoek doen, zodat de doktersassistent u terugbelt op een later tijdstip.

Waarom zijn de beltijden langer dan we gewend waren?

 • Onze doktersassistenten stellen meer vragen aan de telefoon vanwege. corona.Veel meer mensen bellen met vragen.
 • Onze zorgverleners blijven thuis bij gezondheidsklachten en/of omdat ze in quarantaine moeten vanwege een ziek gezinslid. Gevolg is dat er minder plekken zijn op het spreekuur en minder doktersassistenten aan de telefoon.

Zelfzorg

Via www.thuisarts.nl en www.moetiknaardedokter.nu kunt u gemakkelijk en veilig beoordelen of het nodig is dat u uw huisarts belt. Heeft u (verkoudheids)klachten die bij het coronavirus passen? Kom dan niet naar het gezondheidscentrum. Doe de corona vragentest en/of laat u gratis testen bij de GGD. Via 0800-1202 of www.coronatest.nl kunt u een afspraak maken.

Toegang tot uw medische gegevens op de Spoedeisende hulp

Tijdens de coronacrisis kan het gebeuren dat u naar de Spoedeisende hulp in het ziekenhuis moet. De artsen op de Spoedeisende hulp willen u snel kunnen helpen. Het is daarom belangrijk dat zij kunnen kijken naar de medische gegevens die uw huisarts van u bijhoudt.

Misschien heeft u al laten weten dat andere zorgverleners dan uw huisarts zo nodig uw medische gegevens mogen bekijken. Toch heeft ruim de helft van de Nederlanders daar nog geen keuze over gemaakt. Tijdens de coronacrisis mogen tijdelijk de medische gegevens van deze patiënten ook worden bekeken door de Spoedeisende hulp. Uw gegevens mogen alleen worden bekeken als u contact heeft met de Spoedeisende hulp. En u daar op dat moment mondeling toestemming voor geeft.

Heeft u eerder aangegeven dat u geen toestemming geeft? Dan verandert er niets. Uw medische gegevens zijn in dat geval nooit te bekijken, ook niet tijdens de coronacrisis.

Persoonlijke keuze vastleggen

Wilt u alsnog een keuze maken of uw gegevens wel of niet mogen worden bekeken op de Spoedeisende hulp? U kunt dit op drie verschillende manieren doen:

 • u vertelt uw keuze aan de huisartsenpraktijk of
 • u geeft de huisartsenpraktijk een ingevuld toestemmingsformulier of
 • u legt uw keuze online vast via volgjezorg.nl/toestemming.

Gezondheidsklachten? Bel gerust uw huisarts en voorkom erger

Heeft u klachten waar u niet mee kunt wachten? Bel dan gerust uw eigen huisartsenpraktijk, zo voorkomt u dat uw klachten verergeren.

Onze huisartsen helpen u zoveel mogelijk op afstand: per telefoon, via beeldbellen en online via MijnGezondheidsnet (MGn). Dit zijn hele goede alternatieven om u de zorg te geven die u nodig heeft. Is het na het eerste contact toch nodig dat u gezien wordt door de huisarts? Dan wordt er een afspraak met u gemaakt. Zo zorgen we voor goede én veilige zorg.

Apotheek

Onze apotheken zetten man en macht in om alle recepten in orde maken. Er zijn voldoende medicijnen, hamsteren is niet nodig. Vraag uw herhaalmedicatie bij voorkeur aan via MijnGezondheid.net of MedGemak. Dat gaat gemakkelijk en snel. U kunt ook de herhaaltelefoon (zie etiket op het medicijndoosje) gebruiken. Als uw geneesmiddel klaar ligt, krijgt u een sms-je. Als u verkoudheidsklachten heeft, vraag dan eerst of een ander uw medicijnen kan ophalen. Als dit niet lukt laat het ons dan weten. Dan zoeken we samen naar een oplossing.

Fysiotherapie

Onze fysiotherapeuten ontvangen u graag in onze fysiotherapiepraktijken. Natuurlijk zorgen we dat uw bezoek veilig en volgens RIVM richtlijnen verloopt. Bent u nog geen patiënt ben ons? Maakt u dan direct een afspraak via de Fysiodesk: 036 – 54 54 111 of mail info.fysiotherapie@zorggroep-almere.nl. U heeft geen verwijsbrief nodig. Onze deskundige medewerkers adviseren u graag. U kunt ook online een afspraak maken.

Wijkverpleging

Al onze cliënten kunnen wij gelukkig van de gewenste zorg voorzien. Onze cliënten wordt gevraagd om ons te melden als sprake is van koorts of benauwdheidsklachten. Wij nemen alle hygiëne-protocollen en richtlijnen van de RIVM in acht. Wij gebruiken bij de zorg van al onze cliënten beschermende middelen. Ook letten wij sterk op onze eigen gezondheid. Zodra een medewerker klachten krijgt die kunnen wijzen op het coronavirus, blijft de medewerker meteen thuis en laat zich testen.

Woonzorgcentra

Bezoek

Bezoek aan bewoners van onze woonzorgcentra is mogelijk. Dit kan onder bepaalde voorwaarden. U kunt dit navragen bij uw contactpersoon van het woonzorgcentrum.

Wat doen we bij vermoeden van coronavirus?

Bij vermoeden van het coronavirus wordt de bewoner geïsoleerd en verzorgd door medewerkers in beschermende kleding. Deze medewerkers zijn dan niet werkzaam in andere woningen.

Consultatiebureaus

Niet alle persoonlijke afspraken vinden doorgang op dit moment. U kunt met vragen bellen naar het consultatiebureau dat u normaal gesproken bezoekt. Ook op  www.jgzalmere.nl vindt u meer informatie.

Verloskundigen

Met je verloskundige bespreek je op welke momenten je langskomt voor controle. Voor spoedvragen en bij bevalling kun je uiteraard altijd bellen naar het mobiele nummer van de eigen verloskundige.

 

Dringende adviezen van de verloskundigen:

 • Kom als zwangere in je eentje of met alleen je partner naar de zwangerschapscontroles.
 • Als je gaat bevallen, geldt ook in het Flevoziekenhuis de regel dat er maximaal één andere bezoeker mee mag naar het ziekenhuis.
 • Als je thuis wilt bevallen, vragen wij je ook om het aantal aanwezigen te beperken.
 • Ben je bevallen en verwacht je ons op huisbezoek? Bel ons dan van tevoren op het 06-nummer als je verkoudheidsklachten hebt.

Meer informatie

Bloedonderzoek en functie-onderzoek

Voor informatie over bloedonderzoek en functie-onderzoek door Saltro verwijzen we u naar de website van Saltro.

Hoe praat je met je kinderen over het coronavirus?

Bijvoorbeeld als zij erg jong of angstig zijn.

Lees hier meer.