Dagactiviteiten voor jonge mensen met dementie

Als u op jonge leeftijd de diagnose dementie krijgt dan is dat een ingrijpende gebeurtenis. U staat vaak nog midden in het leven en heeft nogvolop energie.

Daarom is het belangrijk om in beweging te blijven, lichamelijk én geestelijk. Door activiteiten te ondernemen die aansluiten bij uw interesses. Net zo belangrijk is het om uw ervaringen te delen met lotgenoten van uw eigen leeftijd.

Dagactiviteiten Actief van Zorggroep Almere biedt een gevarieerd en gespecialiseerd dagprogramma dat aansluit op de behoeften en wensen van jonge mensen met dementie.

 

Voor jonge mensen met dementie is goede structuur in de dag belangrijk. Het geeft houvast.
Daarom biedt Dagactiviteiten Actief van Zorggroep Almere een gevarieerd en gespecialiseerd dagprogramma dat aansluit op de behoeften en wensen van jonge mensen met dementie. De kracht van Actief ligt in kleinschaligheid en laagdrempeligheid: wij organiseren dagactiviteiten in kleine groepen en in een huislijke sfeer. Dit doen wij vanuit ons woonzorgcentrum Polderburen, waar we een speciale ruimte hebben ingericht voor activiteiten. Ook hebben we de beschikking over een relaxruimte, een kas én een binnentuin.

Bij Actief besteden we veel aandacht aam beweging. We hebben diverse beweeggroepen onder begeleiding van een fysiotherapeut van Zorggroep Almere. Daarnaast hebben we diverse gespreksgroepen die worden begeleid door verschillende behandelaren. Ook doen we geheugentraining, koken we en bieden we diverse ontspanningsactiviteiten aan. De groepen worden begeleid door diverse zorgbehandelaars, denk aan psychologen, GZ-maatschappelijk werkers, geestelijk verzorgers Zij werken nauw met elkaar samen. Zo zorgen we ervoor dat activiteiten doet die het best bij u passen.

Samen met u en uw contactpersoon leggen we uw doelen en deelname vast in een zorgplan.

U kunt kiezen uit veel verschillende activiteiten en bepaalt zelf aan welke activiteiten u meedoet. U doet dus niets tegen uw zin.

 • het onderhouden van de bloemen en planten in de kas en in de tuin: zaaien, planten, snoeien en schoffelen;
 • wandelen en fietsen in het park en trainen in de sportschool en het zwembad;
 • hersengymnastiek door spellen en creatieve activiteiten;
 • uitstapjes naar het café en de markt;
 • zelf of met een groep muziek maken of naar uw favoriete muziek luisteren; zorggroep-almere.nl
 • een maandelijkse gespreksgroep waaraan ook uw partner, mantelzorger of bekende kunnen deelnemen;
 • een maandelijkse borrelmiddag waarop ook uw partner, mantelzorger of bekende welkom zijn.

De lunches, koffie, thee en frisdrank zijn bij de dagactiviteiten inbegrepen.

Ons doel is om u en uw naasten te laten vertrouwen op de dingen die u nog wél kunt. Daarnaast is het belangrijk om plezier met elkaar te hebben en om elkaar te ondersteunen. Op die manier werken we aan uw zelfvertrouwen, uw gevoel van eigenwaarde en welzijn. Daarom:

 • bieden wij activiteiten die binnen uw mogelijkheden liggen, zodat u zich nuttig blijft voelen.
 • zorgen wij dat u in contact komt met lotgenoten van uw eigen leeftijd. Hierdoor kunt u de sociale contacten behouden en uitbreiden.
 • zijn wij samen met u actief bezig waardoor u in beweging en de conditie op peil blijft.
 • zijn deskundigen zoals de specialist oudergeneeskunde, psycholoog en maatschappelijk werk betrokken bij de dagbesteding.

Dementie heeft een grote invloed op uw leven en op dat van uw mantelzorgers. Daarom betrekken we hen graag bij uw dagbesteding. Voor de mantelzorgers hebben wij gespreksgroepen. Zo komen zij in contact met lotgenoten. En kunnen zij onderling ervaringen delen. Ook geven wij informatie over dementie bij jonge mensen en hoe ze daar het beste mee om kunnen gaan. Deze gespreksgroepen worden begeleid door diverse zorgbehandelaars.

Heeft u interesse of wilt u weten of onze dagbesteding bij u past? Kom gerust eens langs om de sfeer te proeven. Samen met u kijken we hoe wij u en uw naasten kunnen ondersteunen.

Met al uw vragen over dagbesteding kunt u ook bellen naar ons KlantServicePunt op 036-545 40 00. Onze Klantadviseurs zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 17.00 uur. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar dagactiviteiten@zorggroep-almere.nl.

Dagactiviteiten Actief heeft geen lange wachtlijst: u kunt snel bij ons terecht.

Het kennismakingsgesprek vindt bij u thuis plaats.

Praktische informatie over jonge mensen met dementie vindt u op website van het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd.

Praktische informatie

 • U kunt deelnemen aan Actief als u een Wmo- of Wlz-indicatie heeft.
  De Wmo-indicatie kunt u aanvragen via wijkteamsalmere.nl.
  De Wlz-indicatie kunt u aanvragen via CIZ.nl.

Wilt u zich aanmelden voor de dagactiviteiten?

Heeft u een indicatie? Meld u direct aan. Samen met u kijken we welke locatie het beste bij u past.

Direct aanmelden

Heeft u vragen?

Bel dan met ons KlantServicePunt op telefoonnummer 036 545 4778 of mail naar klantadvies@zorggroep-almere.nl