Bloed en urine-onderzoek gebeurt bij het laboratorium of in uw gezondheidscentrum.

Moet ik nuchter komen om mijn bloed te laten prikken?

Ja, u mag vanaf 22.00 uur de avond voordat u zich laat prikken niet meer eten of drinken. Wel mag u water of thee zonder suiker gebruiken.

Medicijnen in verband met uw diabetes neemt u pas weer in als u ook weer mag eten en drinken, dus ná het bloedprikken.

Als u insuline spuit mag u vóór het prikken in het laboratorium niet spuiten. Raadpleeg
gerust uw praktijkondersteuner of uw huisarts als u hierover vragen heeft.

Ten behoeve van het urine- onderzoek graag ochtend-urine in een schoon urinepotje inleveren bij het laboratorium of bij uw gezondheidscentrum. De urine wordt gecontroleerd op beginnende nier- en vaatschade.

Wat bekeken in het bloedonderzoek?

  • Uw cholesterol (ldl, hdl, triglyceriden) in verband met risico op hart- en vaatziekten.
  • Uw HBA 1C (= het gemiddelde in de bloedglucosewaardes van de laatste 6 weken) om het verloop van de diabetes in kaart te brengen.
  • Uw kreatinine wordt bepaald in verband met controle van uw nierfunctie.
  • Uw kalium wordt gemeten omdat dit een stof is die belangrijk is voor een goede bloedsamenstelling.

Urinepotje

Gebruik een urinepotje in plaats van bijvoorbeeld een oude mayonaisepot. Door een klein restje mayonaise kan uw eiwit-uitslag al afwijken! Urinepotjes zijn voor een geringe bijdrage bij uw gezondheidscentrum of apotheek te koop.

Flevoziekenhuis

Het Flevoziekenhuis beoordeelt de bloed- en urine-onderzoeken. Ook als u in uw eigen gezondheidscentrum bent geprikt, wordt de bepaling van de waardes toch gedaan door het Flevoziekenhuis.

Jaarlijks vinden controles van uw bloed en urine plaats door het laboratorium. Deze controles worden gedaan in het Flevoziekenhuis of in uw eigen gezondheidscentrum. Kijk wanneer u terecht kunt. Uw cholesterolgehalte, uw lange termijnsuiker (Hba1c) en uw nierfunctie worden onder de loep genomen. Als het nodig is, kan een extra controle plaatsvinden.