Fysiotherapie Zorggroep Almere heeft met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten. Inmiddels heeft u weer een aanbieding van uw zorgverzekeraar voor zowel basis- als aanvullende verzekeringen ontvangen. Een basisverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering is dat niet.

Een aanvullende verzekering met fysiotherapie en oefentherapie kan worden aangeboden als naturapolis of als restitutiepolis. Bij een naturapolis worden de kosten van een behandeling rechtstreeks door de zorgverzekeraar aan de praktijk betaald. Bij een restitutiepolis betaalt u aan de praktijk en dient u de nota in bij uw zorgverzekeraar.

De aanvullende verzekering kan afgesloten worden bij een andere zorgverzekeraar dan de basisverzekering. Veranderen van zorgverzekeraar kan leiden tot lagere maandlasten. U kunt hiervoor onder ander de Zorgkiezer raadplegen.

Aanvullende pakketten

Iedere zorgverzekering heeft meerdere aanvullende verzekeringen met een verschillend aantal vergoede behandelingen. Een aantal verzekeraars hanteert in plaats van een aantal behandelingen een totaalbedrag voor de vergoeding. Probeer de aanvullende verzekering af te sluiten die bij u past. Bent u bijvoorbeeld wat ouder of een fanatieke sporter, dan is het raadzaam om een pakket te kiezen met een hogere vergoeding. Heeft u een chronische aandoening of verwacht u een operatie waarna behandelingen fysiotherapie of oefentherapie nodig zijn, dan is het raadzaam een pakket te kiezen met minimaal 20 behandelingen.  Voor manuele therapie vergoeden zorgverzekeraars vaak 9 behandelingen. Meer behandelingen zijn voor eigen rekening.

Therapie bij een chronische aandoening

Bij een aandoening die op de chronische lijst fysiotherapie staat, worden de eerste 20 behandelingen fysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De behandelingen die daarna nodig zijn, worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Een aantal aandoeningen valt direct onder basisverzekering. Bijvoorbeeld:

  • 12 behandelingen fysiotherapie of oefentherapie bij artrose van de heup of de knie;
  • 9 behandelingen bij urine-incontinentie gegeven door een bekkenfysiotherapeut.

Vraag bij uw zorgverzekering na welke eisen de zorgverzekeraar heeft voor deze aandoeningen.

Eigen risico bij zorg vergoed uit de basisverzekering

Als de fysiotherapie-/ oefentherapiebehandelingen uit de basisverzekering vergoed worden, dan tellen deze mee voor het eigen risico. Het kan dus zijn dat u achteraf een rekening krijgt voor deze geleverde zorg. Deze rekening krijgt u van uw zorgverzekeraar. Ook ziekenhuiszorg en medicatie komen ten laste van het eigen risico. De zorgverzekeraar registreert de door u gemaakte zorgkosten.

Fysiotherapie bij longklachten

Voor mensen met klachten aan de longen, COPD, veranderen de regels in 2019. Hoe dit er precies uit gaat zien is nog niet bekend. De eisen zouden kunnen verschillen per zorgverzekeraar. Vraag hier naar bij uw zorgverzekeraar. Wij adviseren u om de informatie van uw zorgverzekeraar schriftelijk/ per mail te vragen.

Contracten afgesloten, maar onder protest

Fysiotherapie Zorggroep Almere heeft met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten.  Zoals u echter in media kunt vernemen staat fysiotherapie onder druk en dat geldt voor ook de fysiotherapeuten van Zorggroep Almere. Enerzijds zijn er uiteenlopende en jaarlijks veranderende eisen per zorgverzekeraar. Anderzijds blijven tarieven de laatste jaren sterk achter, terwijl de praktijkkosten oplopen. Fysiotherapeutische zorg komt hierdoor in gevaar.

Gerenommeerde instellingen als KPMG en het KNGF beamen dat tarieven 20 tot 30 procent te laag zijn. De Nederlandse Zorg Autoriteit is een onderzoek gestart naar de ontwikkelingen waardoor de vergoeding onder de kostprijs komt te liggen. Ook EenVandaag heeft hier op 7 november aandacht aan besteed.

Omdat we al voor onze patiënten zorg willen garanderen hebben desondanks met alle verzekeraars een contract afgesloten, zij het onder protest.
Op de site van de verzekeraar kunt u ons vinden onder (Fysiotherapie) Zorggroep Almere of onder de naam van het gezondheidscentrum. Met een aanvullende verzekering garanderen we u dat u de zorg volgens de polisvoorwaarden vergoed krijgt.

Bij vragen kunt u terecht bij uw fysiotherapeut of stuur mail naar info.fysiotherapie@zorggroep-almere.nl

Heeft u fysiotherapie nodig? Maak een afspraak.