Het gevoel van continu een ‘brok in je keel’ of altijd hoofdpijn en een drukgevoel op de bij- of voorhoofdsholtes. Onze KNO-artsen zien mensen met deze klachten regelmatig op het spreekuur. De artsen werken nauw samen met de fysiotherapeuten van Zorggroep Almere die psychosomatische en kaak(gewrichts)klachten behandelen. Een van hen is Anneke van Schooten, psychosomatisch fysiotherapeut in gezondheidscentrum Archipel.

“Vaak worden deze patiënten terugverwezen naar de huisarts omdat er geen specifiek medische oorzaak is voor hun klachten”, vertelt KNO-arts Brechtje de Beer. “Als wij daar aanleiding toe zien, verwijzen wij deze patiënten naar de fysiotherapie in de eerste lijn. Dat kan gezien hun ingewikkelde problematiek namelijk wel uitkomst bieden. De bijzondere samenwerking geeft goede resultaten.”

Spanning

“Ondanks dat er geen medische diagnose is, hebben deze patiënten toch pijn en klachten zoals diepe oorpijn of een continu verstopte-neus-gevoel“, legt De Beer uit. “In het gesprek met de patiënt komt vaak naar voren dat hij of zij naast deze pijnklachten ook stress en/of
spanning ervaart. Denk aan een scheiding, drukke baan en stress rond feestdagen.
Spanningen en stress kunnen aanleiding geven tot een verhoogde spierspanning. En een te hoge spierspanning kan zich uiten in lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, drukgevoel op de holtes en een brok in de keel”, aldus de KNO-arts.

Bewust maken

Psychosomatisch fysiotherapeut Anneke van Schooten begint haar behandeling altijd met een uitgebreid gesprek over de klachten. Daarna volgt al snel de fysieke kant. “Ik zie en voel de beweging van de adem en spierspanning bij de patiënt en laat hen het verschil ervaren tussen spanning en ontspanning. Ze herkennen dan het klemmen van de kaken en het tandenknarsen. Een belangrijk onderdeel van mijn behandeling is de patiënt bewust te maken van de link tussen spanning of stress en hun klachten”, zegt de fysiotherapeut.
“Ik behandel de patiënt ook fysiek, bijvoorbeeld door het gebied waar hij of zij de klacht voelt te masseren en daar oefeningen voor te geven. Dat masseren doe ik echt met aandacht. Ik vraag ondertussen wat de patiënt daarbij voelt en ervaart, en wat het doet met de ademhaling en spanning.”

Ontspanning

Vervolgens richt Anneke zich op een juiste spierbalans in het gehele lichaam. “Dat doe ik door de patiënt de spanning en ontspanning in het hele lichaam te laten voelen. Ontspanning kun je op verschillende manieren realiseren: door bewegen, mindfulness of gedragsadviezen”, legt ze uit. “De patiënt leert daardoor overmatige spierspanning te herkennen en deze spieren bewust te ontspannen, waardoor de onbegrepen pijnklachten kunnen verminderen. Als psychosomatisch fysiotherapeut heb ik meer mogelijkheden om vanuit een breder perspectief naar de klachten te kijken om zo de bron ervan aan te kunnen
pakken.”

 

Psychosomatisch fysiotherapeut Anneke van Schooten: “Ik masseer met aandacht en vraag ondertussen wat de patiënt daarbij voelt en ervaart.

Heeft u fysiotherapie nodig? Maak een afspraak.