Stuitklachten

Stuitklachten kunnen heel vervelend zijn. Het wordt ook wel coccygodynie genoemd. Deze naam is afgeleid van os coccygeus. Dat betekent staartbeen.

Patiënten die pijn hebben aan het staartbeentje (stuitje) kunnen hier veel hinder van ondervinden. De pijnklachten bevinden zich vaak in en rondom het stuitje. Soms kan dit uitstralen naar de zitbeenknobbels en de onderrug. De pijn wordt vooral ervaren bij het zitten, maar het kan ook heel vervelend zijn bij het opstaan of als er druk op komt. Vaak is het onmogelijk om lang recht te blijven zitten en moet men schuin zitten of op een kussen. De meeste mensen die deze pijn hebben, zijn ooit een keer op hun stuit gevallen, bijvoorbeeld van de trap of op het ijs). Ook een moeizame bevalling of juist een zeer snelle bevalling kunnen stuitklachten veroorzaken. Andere mogelijke verklaringen zijn ontsteking van de gewrichtsbanden en/of spieren rondom het stuitje. Een scheefstand van het stuitje kan gevolgen hebben voor de totale bewegingsketen van gewrichten en spieren. Als gevolg van de hierdoor verstoorde zenuwprikkeling kunnen ook darm- en blaasproblemen ontstaan. Snelle en goede behandeling is dus belangrijk.

Behandelmethode bij stuitpijn

De Zorggroep-fysiotherapeuten met specialisatie stuitproblematiek hebben een nascholing gevolgd waarbij ze geleerd hebben fysiotherapeutische technieken toe te passen om het stuitje de eigen natuurlijke positie terug te geven. De technieken zijn eenvoudig, pijnvrij en zeer effectief: al na de eerste behandeling zakt de pijn tot een acceptabel niveau en binnen een paar maanden verdwijnt de pijn in veel gevallen volledig. Het prettige aan deze techniek is het feit dat het stuitje van buitenaf wordt gecorrigeerd, er is geen inwendige behandeling nodig.

Specialisten

* Gespecialiseerd therapeut

Heeft u fysiotherapie nodig? Maak een afspraak.