Voorkeurshoudingspreekuur

Het kan voorkomen dat uw baby steeds met het hoofdje naar één kant ligt, de neiging heeft tot overstrekken, veel spuugt of huilt of een afgeplat hoofdje dreigt te krijgen. Meestal heeft uw consultatiebureau dit ook al opgemerkt.

Speciaal spreekuur

Kinderfysiotherapie Zorggroep Almere biedt een mogelijkheid tot onderzoek van baby’s met een voorkeurshouding. Uw kindje wordt door een kinderfysiotherapeut en kindermanueeltherapeut gezamenlijk onderzocht om een mogelijke oorzaak vast te stellen. Er wordt gekeken naar de lichamelijke ontwikkeling van uw kindje en naar de bewegingsmogelijkheid van de gewrichtjes. Als er een reden is voor behandeling wordt u doorverwezen naar een kinderfysiotherapeut en/of kinder-manueeltherapeut bij u in de buurt. Wanneer verdere behandeling niet nodig is krijgt u adviezen en instructies mee om thuis de ontwikkeling van uw baby op de juiste wijze te stimuleren en de voorkeurshouding of de afplatting van het hoofdje te helpen verminderen. De Voorkeurshoudingspreekuren zijn op de volgende locaties: Gezondheidscentrum Prisma – Soerabajastraat 1, Almere-Buiten Gezondheidscentrum Filmwijk – Greta Garboplantsoen, Almere-Stad Gezondheidscentrum De Boog – Lavendelplantsoen 68, Almere-Stad

Vergoeding

Het onderzoek en de eventuele behandelingen door de kinderfysiotherapeut en/of de manueeltherapeut worden door uw zorgverzekeraar vergoed uit de basisverzekering.

Verwijzing

U kan door uw consultatiebureau naar het Voorkeurshoudingspreekuur worden verwezen maar u kunt ook zonder verwijzing op het spreekuur terecht (zie directe toegankelijkheid fysiotherapie). De spreekuren zijn altijd volgens afspraak.

Contact

Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact op met de receptie van Fysiotherapie Zorggroep Almere, telefoonnummer 036-5454111 en vraag naar een afspraak bij het Voorkeurshoudingspreekuur bij u in de buurt. Voor meer informatie kunt u ook onze website bezoeken op www.fysiozorggroepalmere.nl onder Kinderfysiotherapie.

Team Voorkeurshoudingspreekuur

Almere-Buiten: Hanneke Karsten, kinderfysiotherapeut Esther de Groot, kinderfysiotherapeut Anne Hiske Kouwenhoven, kinder-manueeltherapeut Almere-Stad: Bregje van der Schaaf, kinderfysiotherapeut Bianca Heerenveen, kinder-manueeltherapeut Frederiek Goldewijk, kinder-manueeltherapeut  
 

Lees hier het ervaringsverhaal van Stephanie, de moeder van Liam

“In de maanden na de geboorte van ons zoontje Liam werd de afplatting van zijn hoofdje steeds zichtbaarder. Hij huilde veel, had een duidelijke voorkeur voor links en had veel moeite om zijn hoofdje naar rechts te draaien. Bij een controle op het consultatiebureau gaf ik mijn zorgen hierover te kennen. Ik kreeg gelijk een doorverwijzing naar het Voorkeurshouding Spreekuur. Ik vond het van tevoren best spannend dat Liam ‘onder handen’ werd genomen door kinderfysiotherapeut Esther en manueel therapeut Anne Hiske, maar ze wisten mij echt gerust te stellen. Tijdens het onderzoek werd snel duidelijk dat Liam te maken had met blokkade in zijn nek en een flinke afplatting. We zijn direct een behandeling gestart met beide behandelaren.

Oefenen en nog eens oefenen

Kinderfysiotherapeut Esther kwam bij ons thuis en gaf ons adviezen en oefeningen hoe we het gebruik van zijn rechterkant konden stimuleren. In de woonkamer, in bed, in de box, etcetera. De behandeling was er op gericht om de spieren in zijn nek sterker te maken en zijn hoofdje weer alle kanten op te kunnen laten draaien. Ook werden er metingen gedaan van zijn hoofd om de mate van afplatting door de tijd heen te meten en te bepalen of een helmpje wel of niet wenselijk was. Liam zat op de grens. Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om geen helmpje te doen. Achteraf ben ik daar enorm blij mee, want zijn hoofd is door de jaren heen weer een heel mooi rond bolletje geworden.

Wat een verschil

Tegelijkertijd startte de manuele therapie door Anne Hiske om zijn nekwervels losser te maken. Dat vond ik best spannend. Ik vond het gewoon lastig om te zien wat er nu precies gebeurde tijdens zo’n behandeling. Maar…. ik merkte gelijk het verschil na één behandeling. Liam was veel rustiger, net of hij van een soort spanning verlost was.

Beter voorkomen dan genezen

Ik kan alle ouders, die maar iets van een afplatting of voorkeurshouding merken bij hun kindje, aanraden om naar het Voorkeurhouding Spreekuur te gaan. Beter voorkomen dan genezen!”

Specialisten

* Gespecialiseerd therapeut

Heeft u fysiotherapie nodig? Maak een afspraak.