Voorkeurshoudingspreekuur

Ligt uw baby steeds met zijn hoofdje een kant op of heeft uw kindje de neiging tot overstrekken? Krijgt uw baby een afgeplat hoofdje of huilt of spuugt hij/zij veel? Dan kan uw kindje een voorkeurshouding hebben. U kunt dan met uw baby naar het voorkeurshoudingspreekuur komen.

Voorkeurshoudingspreekuur
We zijn dit spreekuur gestart om snel en effectief de mogelijke oorzaak van de voorkeurshouding van uw kindje te onderzoeken. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de lichamelijke ontwikkeling van uw kindje en naar de bewegingsmogelijkheid van de gewrichtjes.

Behandeling voorkeurshouding in een vroeg stadium
Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk met behandeling te starten, bij voorkeur rond de leeftijd van twee à drie maanden. Dan is er nog genoeg tijd om de voorkeurshouding te corrigeren en het hoofdje weer ronder te laten groeien. Het is belangrijk dat baby’s zich symmetrisch kunnen ontwikkelen. Door een snelle en effectieve behandeling kan in de meeste gevallen een redressiehelm worden voorkomen. Dit helmpje wordt door de meeste verzekeraars niet meer vergoed.

Advies of doorverwijzing
In sommige gevallen is een bezoek aan het voorkeurshoudingspreekuur voldoende. U krijgt dan praktische adviezen mee naar huis. Als er reden is voor behandeling dan krijgt u een doorverwijzing naar een kinderfysiotherapeut bij u in de buurt. Die geeft u adviezen en leert u technieken om met uw baby te oefenen. De kinderfysiotherapeut komt bij u thuis om de specifieke situatie te bekijken. Als er problemen zijn met de gewrichtjes kan de kinderfysiotherapeut de kindermanueeltherapeut inschakelen om uw baby te onderzoeken en soepeler te laten bewegen.

Vergoeding
De behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar omdat fysiotherapie voor kinderen onder de 18 jaar in het basispakket van de ziektekostenverzekering valt.

201502 - flyer voorkeurshouding
Baby met voorkeurshouding

Lees hier het ervaringsverhaal van Stephanie, de moeder van Liam


“In de maanden na de geboorte van ons zoontje Liam werd de afplatting van zijn hoofdje steeds zichtbaarder. Hij huilde veel, had een duidelijke voorkeur voor links en had veel moeite om zijn hoofdje naar rechts te draaien. Bij een controle op het consultatiebureau gaf ik mijn zorgen hierover te kennen. Ik kreeg gelijk een doorverwijzing naar het Voorkeurshouding Spreekuur. Ik vond het van tevoren best spannend dat Liam ‘onder handen’ werd genomen door kinderfysiotherapeut Esther en manueel therapeut Anne Hiske, maar ze wisten mij echt gerust te stellen. Tijdens het onderzoek werd snel duidelijk dat Liam te maken had met blokkade in zijn nek en een flinke afplatting. We zijn direct een behandeling gestart met beide behandelaren.

Oefenen en nog eens oefenen

Kinderfysiotherapeut Esther kwam bij ons thuis en gaf ons adviezen en oefeningen hoe we het gebruik van zijn rechterkant konden stimuleren. In de woonkamer, in bed, in de box, etcetera. De behandeling was er op gericht om de spieren in zijn nek sterker te maken en zijn hoofdje weer alle kanten op te kunnen laten draaien. Ook werden er metingen gedaan van zijn hoofd om de mate van afplatting door de tijd heen te meten en te bepalen of een helmpje wel of niet wenselijk was. Liam zat op de grens. Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om geen helmpje te doen. Achteraf ben ik daar enorm blij mee, want zijn hoofd is door de jaren heen weer een heel mooi rond bolletje geworden.

Wat een verschil

Tegelijkertijd startte de manuele therapie door Anne Hiske om zijn nekwervels losser te maken. Dat vond ik best spannend. Ik vond het gewoon lastig om te zien wat er nu precies gebeurde tijdens zo’n behandeling. Maar…. ik merkte gelijk het verschil na één behandeling. Liam was veel rustiger, net of hij van een soort spanning verlost was.

Beter voorkomen dan genezen

Ik kan alle ouders, die maar iets van een afplatting of voorkeurshouding merken bij hun kindje, aanraden om naar het Voorkeurhouding Spreekuur te gaan. Beter voorkomen dan genezen!”

Specialisten

* Gespecialiseerd therapeut

Heeft u fysiotherapie nodig? Maak een afspraak.