Op dit moment kunnen wij op zeer beperkt fysiotherapie aanbieden: via videoconsult/telefoon of face-to-face. Dat laatste kan alleen op verwijzing van uw arts/ specialist of nadat u uw eigen huisarts heeft geraadpleegd.

Maandag 16 maart 2020 hebben we alle behandelingen in onze gezondheidscentra stopgezet. Slechts enkele spoed en noodzakelijke behandelingen zijn nog doorgegaan. Dit bleek, nu ruim 1 week verder, een meer dan terechte keus. Zoals in de persconferentie van maandag 23 maart duidelijk werd, kan paramedische zorg, waar fysiotherapie en oefentherapie onder vallen, slechts op uitdrukkelijke verwijzing van de huisarts/ specialist of op afstand via een veilige beeldverbinding of telefoon plaatsvinden. Fysiotherapie Zorggroep Almere heeft de afgelopen week hard gewerkt om behandeling op afstand mogelijk te maken.

Twee centra voor cliënten met (mogelijk) corona

Sinds vrijdag 20 maart kunnen mensen die (mogelijk) met corona besmet zijn na telefonisch contact in twee gezondheidscentra van Zorggroep Almere terecht. Dit zijn in Almere Stad gezondheidscentrum Parkwijk en in Almere Haven gezondheidscentrum Oost. In uiterste noodzaak kunnen in alle overige centra face-to-face-behandelingen plaatsvinden.  Patiënten met corona-verschijnselen die dringend fysiotherapie nodig hebben, worden op afspraak behandeld in Parkwijk of Oost.

Hoe gaat fysiotherapie nu in zijn werk?

Heeft u fysiotherapie nodig? Als bestaande en nieuwe patiënt, met en zonder verwijzing van arts of specialist, krijgt u eerst een intake via een beeldverbinding of via de telefoon. Wij benaderen u daarvoor. Naar aanleiding van de intake wordt, volgens de richtlijn van de beroepsgroep en het RIVM, op de volgende 3 punten een keuze gemaakt om wel of niet te behandelen:

 • Nut van de behandeling
 • Noodzaak van de behandeling
 • Risico van restschade voor functioneren van niet behandelen

Heeft u geen verwijzing van een arts, dan nemen we altijd eerst contact op met de huisarts voor er beslist wordt om wel of niet te behandelen.

Op basis van bovenstaande concludeert de therapeut op advies van de huisarts of

 • Uitstel mogelijk is: kunt u voorlopig zonder fysieke behandeling, eventueel met telefonische of online behandeling?
 • Fysieke behandeling op korte termijn nodig is. Indien dit nodig is, is de fysieke behandeling beperkt en wordt ondersteund met begeleiding via internet.

Extra hygiënemaatregelen bij behandeling in de praktijk

In het gezondheidscentrum en tijdens de behandeling werken we met onderstaande extra hygiënemaatregelen en richtlijnen. Zo proberen we eventuele besmetting tot een minimum te beperken.

 • In de wachtkamer houdt u een afstand van 150 cm tot andere gasten.
 • Voor u de behandelkamer binnen gaat vraagt de fysiotherapeut u eerst of u corona-verschijnselen heeft (keelpijn/ hoesten/ verkouden/ snotneus of koorts). Heeft u deze of is er enige twijfel, dan zullen we u toch niet behandelen en u verzoeken weer naar huis te gaan.
 • U neemt uw eigen grote handdoek/ badlaken/eenpersoons hoeslaken mee en u legt dit zelf op de behandelbank.
 • We groeten door te knikken, niet door handen te schudden en een elleboog te geven.
 • Voor we u behandelen wast de therapeut zijn/haar handen.
 • Na de behandeling wast de therapeut opnieuw de handen, voordat het toetsenbord wordt aangeraakt.
 • Na iedere behandeling wordt de behandelbank gereinigd.

Fysiotherapie via beeldverbinding

De afgelopen week is er hard gewerkt om veilige beeldverbindingen te kunnen realiseren, zodat we u op afstand kunnen behandelen. Dit doen we via twee verschillende kanalen. De eerste is via onze bekende Zorggroep Almere Fysiotherapie App, te downloaden via App-store of Google Play.

1. Bent u in het bezit van een I-phone/I-pad?

We kunnen gebruikers van een I-phone of I-pad nu ook via de Zorggroep Almere Fysiotherapie App benaderen. Dit heeft onze voorkeur.

2. Heeft u geen I-phone/I-pad?

We kunnen u via het programma Clickdoc benaderen. U krijgt dan een SMS zodat u kunt plaatsnemen in de virtuele wachtkamer. Hierover wordt u benaderd door uw fysiotherapeut, maar u kunt ook zelf een E-consult aanvragen via info.fysiotherapie@zorggroep-almere.nl.

De bovengenoemde mogelijkheden zijn veilig en voldoen aan de privacy-wetgeving (AVG).

Skype en face-time zijn niet veilig genoeg voor het versturen van medische gegevens en mogen dus niet worden gebruikt door de paramedische beroepen.

De online-consulten worden bij uw zorgverzekering gedeclareerd als behandeling fysiotherapie.

Wilt u zich aanmelden of heeft u andere vragen? Neem contact op via info.fysiotherapie@zorggroep-almere.nl

Heeft u fysiotherapie nodig? Maak een afspraak.