In verschillende gezondheidscentra (De Haak, De Bouwmeester, De Spil, De Compagnie en Prisma) van Zorggroep Almere gaan huisartsen en praktijkondersteuners in gesprek met patiënten als zij vermoeden dat er geldzorgen zijn.

In Nederland zijn veel mensen die leven in armoede of met schulden. Leven met geldzorgen kan gezondheidsklachten geven. Maar veel mensen wachten erg lang met het zoeken van hulp. Dat komt vaak omdat mensen zich schamen. Dat is niet nodig. Iedereen kan geldproblemen krijgen. Hulpverleners helpen elke dag veel mensen met schulden. Ze helpen om de problemen op te lossen.

Zorgen over geld kunnen spanning en lichamelijke klachten geven als hoofdpijn, slapeloosheid, vergeetachtigheid. De huisarts kan deze klachten niet verhelpen omdat ze niet komen door een ziekte maar door stress. Wat de huisarts wél kan doen is u doorverwijzen naar goede hulpverlening. Daar wordt samen met u gekeken naar manieren om uw problemen op te lossen. Dat kan zijn door te helpen met het op orde brengen van uw administratie, u te leren hoe u uw uitgaven en inkomsten goed kunt bijhouden of hulp bij het aflossen van uw schulden.

Als u hulp en overzicht krijgt zult u zich ook weer beter en gezonder gaan voelen.

Dus: heeft u zorgen over geld? Praat er over met uw huisarts of praktijkondersteuner!

 

Bekijk dit filmpje van Emine die financiële problemen had en hulp heeft gezocht.

Accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Omroep Flevoland interviewde Vera Kampschöer van Zorggroep Almere onlangs over dit project. Lees en/of beluister het item hier.