Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een slagader. Dit kan voorkomen in verschillende bloedvaten in het lichaam, maar het komt het meest voor in het deel van de lichaamsslagader (aorta) die in de buik loopt.

 

De aorta loopt in een boog vanuit de linker hartkamer van het hart door de borstkas naar de onderbuik. De meest voorkomende locatie voor een aneurysma is tussen de nierslagaders en splitsing naar de benen. Een aneurysma komt vaker op hoge leeftijd, bij mannen, rokers en bij een al langer bestaande hoge bloeddruk. Andere factoren die het onstaan kunnen bevorderen zijn een hoog cholesterol, diabetes mellitus en overgewicht. De meeste mensen met een aneurysma hebben hier geen klachten van.
Het risico van een aneurysma is dat het kan scheuren.
 

Controle van een aneurysma

Het is belangrijk om de grootte van een aneurysma regelmatig te controleren. Hoe vaak dit moet gebeuren, is afhankelijk van de grootte en de groei van het aneurysma. Meestal groeit een aneurysma langzaam, slechts enkele millimeters per jaar. Bij een geringe verwijding is de kans dat een aneurysma scheurt niet groot. De behandeling is gericht op voorkomen van scheuring. Dit gebeurt door middel van medicijnen: cholesterolverlagers, bloeddrukverlagers en bloedverdunners. De bloedverdunners krijgt u in principe altijd. Medicijnen ter verlaging van de bloeddruk en het cholesterol worden alleen voorschreven als deze waarden verhoogd zijn. Een gezonde leefstijl met niet roken, een gezond gewicht en voldoende bewegen is natuurlijk ook van belang.

 

Wanneer moet ik geopereerd worden?

De aorta vervoert zuurstofrijk bloed van het hart naar alle organen en weefsels van het lichaam. Normaal is de doorsnede van de aorta 2 tot 3 centimeter. Is de doorsnede meer dan anderhalf keer zo groot, dan spreken we van een aneurysma. Een levensgevaarlijke situatie ontstaat als de vaatwand van een aneurysma scheurt. Dit moet natuurlijk voorkomen worden. Over het algemeen wordt een operatie overwogen bij een doorsnede van de aorta vanaf 5,5 tot 6 cm.
Bij vrouwen wordt soms al eerder overwogen om te gaan opereren. Vrouwen hebben namelijk over het algemeen een kleinere diameter van de bloedvaten.

 

Operatie

Om scheuren van het aneurysma te voorkomen, krijgt u een kunststofprothese op de zwakke plek in de aorta. Dit kan via een buikoperatie, of via een kleinere operatie, waarbij de prothese via een kleine snede in de liesslagader naar binnen gebracht wordt . De vaatchirurg bekijkt met u wat voor u de beste optie is. In de folder van het Flevoziekenhuis vindt u meer informatie over de operatie via de lies. Na een operatie blijft het van belang dat u bloedverdunners slikt en zo nodig cholesterolverlagers en medicijnen om de bloeddruk te verlagen.