3428_300x200Bent u somber, gespannen of zit u niet goed in uw vel? Komt u hier alleen of met hulp van uw omgeving niet doorheen? De praktijkondersteuner GGZ is dan een waardevol aanspreekpunt in uw eigen gezondheidscentrum.

De praktijkondersteuner GGZ heet voluit praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg en wordt ook wel POH-GGZ genoemd. De praktijkondersteuner GGZ is een hulpverlener in het gezondheidscentrum die is gespecialiseerd in psychische en psychiatrische klachten.

Meerwaarde door kennis en aandacht

Praktijkondersteuners ggz zijn opgeleid in de psychische hulpverlening en/of hebben veel ervaring op dit gebied. De drempels zijn laag en de wachttijden kort. Dus u kunt snel terecht. De praktijkondersteuner neemt de tijd voor de oplossing van uw probleem. Hij of zij maakt deel uit van het huisartsenteam en kan daardoor gemakkelijk overleggen met uw huisarts. Ook zijn er korte lijnen met andere hulpverleners, zoals de maatschappelijk werker en de fysiotherapeut. De praktijkondersteuner is goed op de hoogte van het hulpaanbod van andere organisaties op het gebied van psychische en psychiatrische hulpverlening en kan u indien nodig doorverwijzen.

 

Met welke problemen komen mensen bij de praktijkondersteuner ggz?

Met problemen op het gebied van:

  • Angst
  • Depressie
  • Stress-overspanning en burn-out
  • Rouwverwerking
  • Lichamelijk onverklaarbare klachten
  • Verslavingsproblematiek

 

De huisarts brengt u in contact

Heeft u klachten van bovenstaande aard? Ga ermee met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt samen met u of de praktijkondersteuner GGZ u wellicht kan helpen.

 

Ook hulp via internet

Zorggroep Almere biedt u hulp bij psychische en psychiatrische klachten (ook) via internet. Wij maken daarvoor gebruik van de online cursus ‘Kleur je leven’, ontwikkeld door psychologen van het Trimbos-instituut. Binnen uw gezondheidscentrum werken praktijkondersteuners GGZ (POH-GGZ) die getraind zijn om deze online cursus begeleid aan te bieden. Het uitvoeren van de cursus doet u zelf en dat kan 24 uur per dag/ 7 dagen per week. Eventuele vragen kunt u vooraf het best bespreken met uw huisarts of met de POH-GGZ.

Niet ten koste van eigen risico

Een consult bij de praktijkondersteuner GGZ wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Het gaat ook niet ten koste van het eigen risico. Zo blijft ook geestelijke gezondheidszorg voor u betaalbaar.
Lees meer in onze folder over de praktijkondersteuner GGZ.