Jeugdgezondheidszorg (voorheen: Ouder- en Kindzorg of Consultatiebureau) is preventieve zorg die gratis wordt aangeboden aan alle kinderen. Zorggroep Almere biedt deze zorg aan volgens de landelijke richtlijnen aan kinderen tot vier jaar vanuit de gezondheidscentra. In bijna alle gezondheidscentra vindt u een consultatiebureau.

Samen starten

Ouders met jonge kinderen in Almere kunnen een extra steuntje in de rug krijgen bij de opvoeding van hun kind. De medewerkers jeugdgezondheidszorg van Zorggroep Almere werken namelijk met het programma Samen Starten.

Afspraken op het consultatiebureau

Zuigelingen en peuters roepen wij volgens een schema op. Tijdens uw bezoek aan het consultatiebureau maken wij in overleg met u een nieuwe afspraak voor de volgende keer. Wij noteren deze afspraak in de groeigids van uw kind.

Vanaf de leeftijd van 6 maanden ontvangt u een brief met een afspraak. Deze uitnodigingsbrief versturen wij meestal drie weken van te voren. Het gebeurt een enkele keer dat deze brief niet aankomt, wilt u dan contact met ons opnemen?

Afspraak afzeggen

Soms kunnen ouders een afspraak niet nakomen omdat hun kind bijvoorbeeld ziek is. Hier hebben wij uiteraard begrip voor, maar we stellen het op prijs als u ons dit laat weten. Samen met u kijken we wanneer de volgende afspraak kan plaatsvinden.

Afspraak niet nakomen

Helaas komt het voor dat ouders de afspraak niet nakomen of vergeten. Het is niet altijd mogelijk om een nieuwe afspraak in te plannen. De afspraak vervalt dan. Als uw kind hierdoor een inenting mist, dan kunt u hiervoor op op het inloopspreekuur terecht. In onze gezondheidscentra Castrovalva, Filmwijk en Parkwijk geldt dit overigens niet, ouders kunnen hiervoor een aparte afspraak maken. 

Minder vaak naar consultatiebureau

Misschien wilt u minder vaak komen naar het consultatiebureau. Wilt u ons dit dan laten weten? Samen met u kijken we wat de mogelijkheden zijn.

Lees meer over

Film

Wilt u weten wat het werk van een verpleegkundig specialist inhoudt? Bekijk de film die brancheorganisatie NCJ over verpleegkundig specialist Ingrid Brokx van Zorggroep Almere maakte.