Voor huisarts Dennis Mulder van gezondheidscentrum De Spil is gebruik van MijnGezondheid.net (MGn) een vanzelfsprekendheid. “Veel cliënten hebben behoefte aan een stuk zelfzorg. MGn biedt daarvoor online mogelijkheden.”
Zo attendeert Dennis veel van zijn cliënten erop dat ze onderzoeksuitslagen via MGn online kunnen bekijken. “Dat scheelt hen een telefoontje naar de praktijk. Bovendien zijn ze niet gebonden aan plaats of tijd. Hebben ze een vraag over een uitslag, dan sturen ze me via MGn een berichtje. Heel gemakkelijk en overzichtelijk allemaal. Ik zou dat als patiënt ook zo willen hebben.”
Meer grip op eigen gezondheidszorg
MGn geeft cliënten een stukje grip op de eigen gezondheidszorg, merkt Dennis. “Via MGn kan de cliënt een belangrijk stuk van het eigen huisartsendossier bekijken. De diagnoses die in de loop der tijd zijn gesteld, staan erin. Ook staat er een overzicht van alle laboratoriumuitslagen in. Een cliënt die bijvoorbeeld regelmatig schildklieronderzoek laat doen, kan via MGn het verloop van de schildklierwaarden zien. Doordat cliënten meer inzicht in hun eigen situatie krijgen, zie je dat ze meer betrokken raken. Ze gaan meer vragen stellen. Zorg wordt zo meer een samenspel tussen huisarts en cliënt.”
Makkelijk vragen stellen
MGn is ook handig voor het geven van advies over kleine kwaaltjes, vindt de huisarts. “Ik heb cliënten die regelmatig in het buitenland zitten en vandaaruit dan een vraag over hun gezondheid hebben. Die stellen ze dan via MGn. Maar ook dichter bij huis werkt dit goed. Zeker nu je ook foto’s kunt meesturen. Stel, je zit zondagavond op de bank en je hebt een vraag over een wratje. Waarom zou je dan de volgende dag een afspraak maken bij de huisarts als je er ook een foto van kunt maken en die ter beoordeling via een bericht naar de huisarts kunt sturen?”
Dennis merkt wel op dat een online vraag alleen handig kan zijn bij kleine kwalen, waarbij geen haast in het spel is. “Als iemand klaagt over buikpijn, dan wil ik toch echt zelf kijken, maar als iemand bijvoorbeeld een kleine vraag over kniepijn kan ik dat prima op afstand afhandelen. MGn kan dus de drempel om de huisarts te raadplegen verlagen. Een keerzijde kan zijn dat patiënten straks eerde met klachten komen zonder deze eerst met de assistente te hebben besproken. Dat is niet altijd nodig. Veel klachten gaan vanzelf over, daar hoeft niet altijd een huisarts voor te worden geraadpleegd.”
Wensen voor de toekomst
De komende jaren wordt e-health steeds belangrijker volgens Dennis. “Mensen vinden het vanzelfsprekend dat zaken online gedaan kunnen worden. Ook als het om gezondheidszorg gaat. Daarom hoop ik dat de mogelijkheden van MGn de komende jaren worden uitgebreid. Met videobellen bijvoorbeeld.”
Voor een optimale bescherming van medische gegevens is MGn alleen toegankelijk via DigiD met sms-code. “Vanuit veiligheid gezien logisch, maar voor cliënten is het wel eens lastig. Maar er komt binnenkort een app aan van MGn. Daarmee wordt de toegang makkelijker. Iedere keer inloggen met DigiD is daarmee niet nodig, maar gebruik blijft veilig.”
