Mevrouw W. is haar koopwoning kwijt geraakt. Nadat haar relatie was verbroken heeft zij onderdak gevonden bij kennissen. Deze kennissen wonen met hun drie kinderen in een flat in Almere Haven. Mevrouw W. heeft geen inkomen meer. Daarom vraagt ze in september 2009 een bijstandsuitkering aan.


Sociale Zaken vertrouwt het kennelijk niet. De Sociale Recherche moet een huisbezoek afleggen. Twee medewerkers van dat team bekijken de flat. Ze zien drie kamers en vijf slaapplaatsen. Dat vinden ze vreemd. Er wonen zes personen in de flat. De bijzonder controleurs adviseren in hun rapport om de aanvraag af te wijzen omdat ze niet geloven dat mevrouw W. in de flat woont. Aldus geschiedt halverwege oktober 2009. Mevrouw W. blijft dus zonder inkomen.

Mevrouw W. vraagt een paar weken later de Sociaal Raadslieden haar te helpen. De sociaal raadsman vraagt de rapporten op en bekijkt de flat in Almere Haven. De sociaal raadsman ziet vier kamers met zes bedden. Het onderzoek van de Sociale Recherche blijkt niet nauwkeurig genoeg te zijn geweest, er is een slaapkamer over het hoofd gezien. De Sociaal Raadslieden dienen een bezwaarschrift in. Sociale Zaken houdt een hoorzitting.


Vier maanden nadat ze bijstand heeft aangevraagd krijgt mevrouw W. te horen dat ze wel recht heeft op bijstand. Ze kan de draad van haar leven weer oppakken.


Terug naar Sociaal Raadslieden