Een gemiste huurbetaling en ontbrekende informatie bij Sociale Zaken zorgen er bijna voor dat een Almeerder het dak boven zijn hoofd kwijt raakt. Uiteindelijk hoeft hij zijn huis niet te verlaten. Hij moet wel ruim € 900,- betalen voor de kosten van de procedure.

In juni 2013 vergeet meneer A. de huur van € 398,88 te betalen. In september 2013 kan hij in deeltijd gaan werken. Omdat hij niet op tijd loonstroken inlevert bij Sociale Zaken stopt zijn bijstandsuitkering met ingang van 1 november 2013. Meneer A. maakt daar geen bezwaar tegen. Hij vraagt twee maanden later opnieuw een uitkering aan.

Intussen loopt zijn huurschuld op. Daarom schakelt de verhuurder een deurwaarder in. Die levert  in februari 2014 een dagvaarding bij meneer A af. De verhuurder wil betaling van de achterstand (ruim
€ 1.200,-), ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning


Meneer A. heeft intussen een voorschot van Sociale Zaken ontvangen. Daarmee betaalt hij een nieuwe huurtermijn. Meneer A. vraagt aan de Sociaal Raadslieden of die er voor kunnen zorgen dat hij niet dakloos wordt.

De Sociaal Raadslieden schrijven zijn verhaal op en sturen dat naar de rechter. De Sociaal Raadslieden laten de rechter weten dat meneer A. zich bewust is van het feit dat hij de huur moet betalen. Hij heeft de achterstand een beetje ingelopen. De hele achterstand zal hij betalen zodra Sociale Zaken hem weer bijstand heeft toegekend. De Sociaal Raadslieden vragen de rechter om de huurovereenkomst niet te ontbinden


Gedurende de procedure bij de rechter ontvangt meneer A. voorschotten van Sociale Zaken. Die gebruikt hij zoveel mogelijk om de huur te betalen. Na drie maanden  wijst de rechter vonnis. Meneer A. moet de huurachterstand betalen. Omdat meneer A. heeft laten zien dat hij aan het inlopen is, blijft de huurovereenkomst intact. Meneer A. hoeft niet dakloos te worden.

Intussen heeft Sociale Zaken weer bijstand toegekend. Daardoor kan meneer A. de huurachterstand volledig inlopen. Hij moet nu nog een regeling treffen voor de kosten van de rechterlijke procedure. Die zijn meer dan € 900,-.