Een 59-jarige Almeerse met een Wajong-uitkering krijgt – net als vorig jaar – te horen dat ze geen recht heeft op de langdurigheidstoeslag. Haar Wajong-uitkering is net nets meer dan een euro hoger dan de bijstandsuitkering. Na bezwaarschriften krijgt ze de langdurigheidstoeslag wel.

Afwijzing
Halverwege april 2012 dient mevrouw T. een aanvraag in voor de langdurigheidstoeslag. Ze was al heel jong arbeidsongeschikt. Ze leeft sinds jaar en dag van een minimale Wajong-uitkering. In juli 2013 krijgt mevrouw T. te horen dat haar aanvraag is afgewezen. Haar inkomen zou in 2012 hoger zijn dan het minimum. Daarom krijgt ze geen langdurigheidstoeslag.

Langdurigheidstoeslag
Wie vijf jaar of langer heeft moeten rond komen van een minimum-inkomen kan in aanmerking komen voor de langdurigheidstoeslag. Het minimuminkomen is net voldoende om van om van te leven.  Sparen is niet mogelijk. Daarom drogen financiële reserves langzaam op. De langdurigheidstoeslag zorgt na vijf jaar voor wat extra armslag. 


Informatie en advies
Mevrouw T. gaat te rade bij de Sociaal Raadslieden. De aanvraag is afgewezen omdat het netto inkomen van mevrouw T. iets meer dan € 1 hoger was dan de bijstandsuitkering. De Sociaal Raadslieden melden mevrouw T. dat zo’n marginaal verschil geen goede reden is om een aanvraag voor een langdurigheidstoeslag af te wijzen. De Sociaal Raadslieden dienen in augustus 2013 voor mevrouw T. een bezwaarschrift in.

Klacht
Een half jaar later is er nog geen uitspraak op dat bezwaarschrift. Op verzoek van mevrouw  T. dienen de Sociaal Raadslieden een klacht in. Zes weken later laat de gemeente weten het te betreuren dat het afhandelen van het bezwaarschrift zo lang heeft geduurd.

Uitspraak
Eind maart 2013 volgt de uitspraak op het bezwaarschrift. Burgemeester en wethouders verklaren het bezwaar gegrond. Een kleine afwijking van de bijstandsnormen mag geen reden zijn om iemand een langdurigheidstoeslag te onthouden. Daarom krijgt mevrouw T. krijgt alsnog € 352,-.


Nieuwe aanvraag
Omdat het dan al weer een jaar later is, dient mevrouw T. in april 2013 een aanvraag voor de langdurigheidstoeslag 2013 in. In mei 2013 krijgt ze bericht. Haar aanvraag is afgewezen… omdat haar inkomen in 2012 te hoog was.

Herhaald bezwaar
Mevrouw T. vraagt aan de Sociaal Raadslieden om weer bezwaar te maken. De Sociaal Raadslieden hebben het oude bezwaarschrift nog liggen, passen dat aan en versturen het bezwaarschrift. Binnen een maand is er een reactie. De gemeente verklaart ook dit bezwaar gegrond. Mevrouw T. krijgt voor 2013 een langdurigheidstoeslag van € 367,-.