De familie Z. krijgt van van Nuon twee fikse jaarrekeningen voor de warmtemeter, terwijl ze geen warmte afneemt van de stadverwarming. De familie stapt naar de Sociale raadslieden voor hulp. En met succes…


In 1999 besluit de familie Z. dat ze geen stadswarmte meer wil afnemen van Nuon. De familie gebruikt zo weinig warmte dat het vastrecht duurder is dan de warmte die men afneemt. Nuon laat weten dat de afsluiting op 22 januari 1999 een feit zal zijn.

Op de jaarnota staat in het vervolg alleen iets over warm water en elektriciteit. Zo ook op de jaarafrekening van 2005/2006. De familie moet dan € 12,89 bijbetalen

Twee weken later stuurt Nuon twee nieuwe jaarafrekeningen. Daarmee brengt Nuon opeens het vastrecht voor het leveren van warmte in 2005 en 2006 in rekening. Nuon wil dat de familie Z. ruim € 500 betaalt. Met die brieven gaat de familie naar de Sociaal Raadslieden.

De familie heeft de brief nog waarmee men Nuon heeft laten weten geen prijs meer te stellen op het afnemen van stadswarmte. De familie wilde alleen elektra en warm water afnemen. Nuon heeft zich keurig ruim zes jaar aan die afspraak gehouden, maar wil nu opeens het vastrecht innen. De Sociaal Raadslieden schrijven een brief naar Nuon.

Nuon reageert niet. Nuon stuurt zelfs een incassobureau op de familie Z. af. Maar de familie blijft standvastig en betaalt niet. De Sociaal Raadslieden bestoken Nuon en het incassobureau met brieven.

Na meer dan zes maanden erkent Nuon dat de jaarafrekeningen voor het vastrecht niet juist zijn. Het duurt vervolgens nog een paar maanden voordat Nuon het bedrag van de voorschotbetalingen op het juiste niveau heeft gebracht. De familie Z. kan nu weer gerust zijn en betaalt niet meer dan Nuon contractueel in rekening mag brengen.


Terug naar de Sociaal Raadslieden