Wie twee inkomens heeft, kan te veel of te weinig loonbelasting betalen. Dat merkte mevrouw B. die werkte als schoonmaakster en van UWV een wajong- uitkering ontvangt.

Jonggehandicapt
Mevrouw B. is 21 jaar en heeft een arbeidshandicap. Die handicap is er sinds haar geboorte en hierdoor kan ze niet of nauwelijks aan werk komen. UWV heeft haar een Wajong-uitkering toegekend. UWV betaalt die uitkering keurig elke maand uit

Schoonmaken
Mevrouw B. heeft ondanks haar handicap werk gezocht en gevonden. Ze werkt een paar uur per week bij een schoonmaakbedrijf. UWV houdt met het betalen van de Wajong rekening met de € 180,- netto die mevrouw B. verdient.

Jaaropgaven
Mevrouw B. laat UWV de loonheffingskorting toe passen op de Wajong . Begin 2012 ontvangt ze jaaropgaven van zowel UWV als het schoonmaakbedrijf. Mevrouw B. wil na verloop van tijd graag weten of ze belasting moet betalen of dat ze teveel belasting heeft betaald.

Teruggave
Mevrouw B. maakt een afspraak met de Sociaal raadslieden. Die verzorgen voor haar de aangifte inkomstenbelasting 2011. Dan blijkt dat mevrouw B. geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Het tegendeel is waar. De Belastingdienst zal mevrouw B. € 381,- inkomstenbelasting terugbetalen.