De Vitaliteitsecho is een vroege echo tussen de zes en negen weken zwangerschap. De echo vindt minimaal twee weken na een positieve zwangerschapstest plaats.

Let op: Deze echo wordt alleen vergoed door de volgende zorgverzekeraars: Aevitae, Caresq, CZ, Eno, IZA, Nationale Nederlanden, OHRA, Unive, UMC, VGZ, Zekur, Zekur Natura, Zilveren kruis en Zorg en Zekerheid. Bij de overige zorgverzekeraars wordt deze echo alleen vergoed als de zorgverlener er aanleiding toe ziet:

Soms lijkt het wachten tot de Termijnecho erg lang te duren. Dan kan een vroege echo meer duidelijkheid geven na een positieve zwangerschapstest. Dan kun je de Vitaliteitsecho tegen betaling laten uitvoeren. Zie Vroege echo eigen wens voor meer informatie.

 

Doel van de Vitaliteitsecho

Het doel van de Vitaliteitsecho is anders dan die van de Termijnecho. Bij de Vitaliteitsecho kunnen we vaststellen:

  • of de zwangerschap intact is, dat wil zeggen of het hartje klopt;
  • of de zwangerschap zich in de baarmoeder heeft genesteld en niet daarbuiten;
  • of het om een eenling- of meerlingzwangerschap gaat.

Een Vitaliteitsecho vindt te vroeg plaats om nauwkeurig de uitgerekende datum te bepalen. Dit kan wel bij de Termijnecho. De Vitaliteitsecho vindt meestal inwendig plaats. Dit omdat het beeld via de buik nog te onduidelijk is om hier conclusies uit te trekken. Heb je liever geen inwendige echo? Dan is een echo voor de 10 weken te vroeg en adviseren we je te wachten tot de Termijnecho.