De vroege echo eigen wens is in feite hetzelfde als een vitaliteitsecho. Het verschil is alleen dat een vitaliteitsecho wordt gedaan omdat een zorgverlener daar aanleiding toe ziet. De vitaliteitsecho wordt dan vergoed door de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraars: Aevitae, Caresq, CZ, Eno, IZA, Nationale Nederlanden, OHRA, Unive, UMC, VGZ, Zekur, Zekur Natura, Zilveren kruis en Zorg en Zekerheid vergoeden deze echo ook zonder aanleiding.
De vroege echo eigen wens vindt op jouw verzoek plaats. Bijvoorbeeld omdat het nog lang duurt voor de termijnecho plaatsvindt en je graag meer duidelijkheid wilt na je positieve zwangerschapstest. De kosten voor de vroege echo eigen wens zijn 44,28 euro inclusief beeldmateriaal digitaal.
Wanneer?
Het is een echo die tussen de tussen de zes en negen weken kan plaatsvinden, minimaal twee weken na een positieve zwangerschapstest. De beste tijd om deze echo te laten maken is rond de zeven tot acht weken zwangerschap. We plannen deze echo dus ook niet voor zeven weken in.
Doel van de vroege echo eigen wens
Het doel van de vroege echo eigen wens is anders dan die van de termijnecho. Bij de vroege echo eigen wens kunnen we vaststellen:
- of de zwangerschap intact is, dat wil zeggen of het hartje klopt;
- of de zwangerschap zich in de baarmoeder heeft genesteld en niet daarbuiten;
- of het om een eenling- of meerlingzwangerschap gaat.
Een vroege echo eigen wens vindt te vroeg plaats om nauwkeurig de uitgerekende datum te bepalen. Dit kan wel bij de termijnecho. De vroege echo vindt meestal inwendig plaats. Dit omdat het beeld via de buik nog te onduidelijk is om hier conclusies uit te trekken. Heb je liever geen inwendige echo? Dan is een echo voor de 10 weken te vroeg en adviseren we je te wachten tot de termijnecho.