Wat is ‘geel-zien?’

De huid van pasgeborenen kan enkele dagen na de geboorte een beetje geel worden. Dit komt doordat een bepaalde stof die bilirubine wordt genoemd, in het bloed en in de huid van de baby terecht komt. De stof bilirubine wordt uitgescheiden door de lever. Na de geboorte ontstaat meer bilirubine dan de lever kan uitscheiden. Dit probleem duurt meestal een paar dagen. Bij goed daglicht kun je zien of de huid gelig is, maar soms is het ook zeer moeilijk te zien zekere bij een donkere huidskleur.

Kan het kwaad?

De meeste baby’s worden een beetje geel en dat kan geen kwaad. Na een paar dagen tot 2 weken verdwijnt de gele verkleuring meestal vanzelf. Regelmatige controle in de eerste levensdagen is wel erg belangrijk. Of het nodig is om te testen hangt af van de leeftijd (hoeveel dagen oud is de baby), de mate van geel zien en overige kenmerken (overleg dit met je kraamhulp, verloskundige, verpleegkundige of arts). Als een baby binnen 24 uur na de geboorte geel ziet is er altijd gelijk verder onderzoek van een kinderarts nodig. Soms is er sprake van een leverziekte of mogelijk andere aandoeningen zoals erfelijke ziekten als sferocytose en G6PD-deficiëntie. Vandaar dat goede en regelmatige controle noodzakelijk is.

Heeft borstvoeding invloed op ‘geel-zien?’

Ja, het ‘geel-zien’ komt vaker voor bij baby’s die borstvoeding krijgen. Meestal als de borstvoeding niet goed lukt en/of de baby te weinig melk krijgt. Bijvoorbeeld een baby die maar zeven keer drinkt over 24 uur. Vraag hulp en advies bij een lactatiekundige, geef geen fopspeen want borstvoeding blijft de beste voeding voor een baby.

Wat kun je doen?

  • Geef je borstvoeding, vraag dan om lactatiekundig advies. De lactatiekundige kijkt hoe je baby drinkt en geeft je advies en tips over het geven van genoeg moedermelk. En hoe je de productie van moedermelk kunt verhogen.
  • Geef min 8-12 x borstvoeding en kolf zonodig kolf extra binnen 24 uur.
  • Het plaatsen van je kindje in daglicht heeft geen zin.
  • Laat het geelzien controleren op het consultatiebureau binnen 3 weken.
  • Bij twijfel word je doorverwezen via het consultatiebureau naar de huisarts ter beoordeling van het ‘geel-zien’ en mogelijk controle van de bilirubinewaarde door het prikken van bloed.

Nog meer informatie?

Voor borstvoedingsadvies bel! Je vindt ons in gezondheidscentrum Castrovalva, tel. 54 54 280.
Kijk op www.babyzietgeel.nl bij hoofdstuk ouderinformatie.