Waar moet je aan denken als je wilt stoppen met borstvoeding? Als je wilt stoppen met borstvoeding, bedenk dan eerst goed of dit echt nodig is. Werken is bijvoorbeeld niet altijd een belemmering voor het geven van borstvoeding. Er zijn veel mogelijkheden om te kolven op het werk. Waarom niet eerst proberen? Voor advies of ondersteuning kun je altijd bij ons terecht.

Denk je te moeten stoppen met borstvoeding omdat je medicijnen gebruikt? Vraag dan advies. Veel medicijnen kunnen ook bij borstvoeding worden gebruikt. Stoppen hoeft niet definitief te zijn. Zelfs na stoppen kun je de borstvoeding weer starten.


Wil je toch stoppen met borstvoeding? Doe dat nooit in één keer. Je kunt hierdoor namelijk ernstige stuwing krijgen of zelfs een borstontsteking. Ook voor de baby is het prettiger om de borstvoeding rustig af te bouwen. De baby kan zo wennen aan kunstvoeding. Je ziet zijn reactie op kunstvoeding en je voorkomt obstipatie. Combineer dan een tijdje borst- en kunstvoeding. Zo wennen de darmpjes langzaam aan de kunstvoeding. Tegelijk profiteert de baby nog van alle gezondheidsvoordelen van moedermelk. Alle slokjes moedermelk helpen beschermen tegen ziektes! Bovendien is er voor de baby niets lekkerder dan bij de moeder aan de borst te mogen drinken

Stoppen vanwege pijn?

Heb je heel veel pijn en wil je daarom acuut stoppen? Dat klinkt logisch, maar stop niet in één keer. Vraag advies bij de verloskundige, het consultatiebureau of bij ons!

Tips bij het afbouwen

  • Neem de tijd om af te bouwen. Het is een geleidelijk proces. Voor jouw lijf én voor je baby. Onderstaand afbouwschema kan een goede leidraad zijn.
  • Als je nog vaak borstvoeding geeft laat niet meer dan één voeding per keer vallen.
  • Stop de borstvoeding van eind van de middag als eerste.
  • Wacht een aantal dagen voordat je weer een voeding laat vallen.
  • Verdeel de borstvoeding zo goed mogelijk over 24 uur.
  • Controleer je borsten op harde plekken en soepelheid.
  • Misschien kun je nog doorgaan om je kindje een paar keer per dag te voeden (een combinatie borstvoeding/kunstvoeding dus).
  • Je kunt nog een tijdje kolven.
  • Denk aan de vitamine D en K (vraag advies op het consultatiebureau of bij de lactatiekundige).

Heb je vragen of twijfel je? Bel ons.

Informatiecentrum Borstvoeding Zorggroep Almere.
Je kunt ons bereiken in gezondheidscentrum Castrovalva tel: 5454280

Voorbeeld afbouwschema

(maar voel goed aan je lijf en hanteer dit schema niet te strak…)

week           
 1 borst  borst   borst  fles  borst
 2  borst  fles  borst  fles  borst
 3  borst  fles  fles  fles  borst
 4  borst  fles  fles  fles  fles
 5  fles  fles  fles  fles  fles