Archipel is het woonzorgcentrum in Literatuurwijk in Almere. Ouderen wonen er met veel plezier. Archipel heeft zorgappartementen, aanleunwoningen en thuiszorg. Ook voor dementerende ouderen en mensen die intensieve zorg nodig hebben, biedt Archipel een thuis.

In Archipel is het comfortabel wonen en de zorg is uitstekend. Ook met de ontspanning zit het goed. Er worden wekelijks activiteiten georganiseerd die ook voor buurtbewoners toegankelijk zijn. Iedere eerste dinsdag van de maand is er in het restaurant een bijeenkomst Ontmoet en Groet, waarbij (buurt-)bewoners met elkaar koffie drinken en elkaar kunnen leren kennen. In Archipel is ook een restaurant, bibliotheek, biljart, koersbal, club met meer bewegen voor ouderen en nog veel meer…

De cliënt op de eerste plaats

In Archipel staat de cliënt altijd op de eerste plaats. Archipel was dan in 2012 ook één van de eerste woonzorgcentra ter wereld met het Planetreelabel. Dit is een internationale kwaliteitsnorm voor mensgerichte zorg.

Wonen in Archipel

Archipel is omringd door drie basisscholen, een supermarkt en een buurtcentrum. Onder Archipel loopt een doorgaande fiets- en wandelroute door. Huisarts, apotheek, fysiotherapeut en andere hulpverleners zijn dichtbij, in het gezondheidscentrum in hetzelfde gebouw. Binnen is het prachtig. Bij de bouw is veel gebruik gemaakt van hout en lichte kleuren. Er hangt bij ons een gezellige sfeer.

Woningen en appartementen

In de lange, brede gang naar de appartementen is halverwege een coffeecorner gecreëerd, waar bewoners graag een praatje maken en een kopje koffie drinken. Op de eerste verdieping zijn de zorgappartementen gevestigd, een thuis voor bewoners die net wat meer zorg nodig hebben. Op de tweede en derde verdieping bevinden zich de zorgwoningen (aanleunwoningen) voor bewoners die op eigen benen staan en zelfstandig huren via Woonzorg Nederland.

Archipelhof: thuis voor dementerende bewoners

Vanuit de centrale gang loopt u naar de vleugels waar zes huisjes zijn met ieder zeven plaatsen voor dementerende bewoners. Dit is de Archipelhof, ook wel het Herman Linzelhof genoemd, naar de grondlegger van Archipel. De huisjes liggen rondom een fraaie binnentuin waar bewoners zelfstandig kunnen rondwandelen. De bewoners hebben een grote, gezamenlijke huiskamer tot hun beschikking, maar ook ieder een eigen woon-slaapkamer. Huiselijkheid en geborgenheid staan voorop.

Vitaliteit stimuleren

Bewoners van Archipel kunnen gaan en staan waar ze willen. Ze kunnen op een rustig plekje met elkaar praten, of even een kopje koffie drinken. Het restaurant, bibliotheek en biljart zijn heel centraal in het gebouw te vinden, maar ook van buiten goed te bereiken. Verzorging in Archipel is zoveel mogelijk bewegingsgericht. Bewoners worden gestimuleerd zoveel mogelijk de eigen bewegingsmogelijkheden te benutten. Dit voor een zo goed mogelijk vitaliteit. Kijk hier voor meer informatie over vitaliteit en bewegen in Archipel.

Belangrijke rol in de buurt

Gelegen in het hart van Literatuurwijk vervult Archipel een belangrijke functie in de buurt. In samenwerking met andere organisaties uit de buurt worden regelmatig activiteiten ontplooid. Buurtbewoners en andere belangstellenden zijn ook van harte welkom in Restaurant De Ziel in Archipel waar Oudhollandse maaltijden à la carte worden geserveerd.