Geestelijke verzorging

Archipel heeft een geestelijk verzorger die actief is ten dienste van mensen in de Archipelhof en de afdeling somatiek, de huisartsenbedden en het hospicebed. Er wordt jaarlijks een aantal themabijeenkomsten gehouden voor bewoners, familieleden, medewerkers en vrijwilligers. De geestelijk verzorger is beschikbaar voor persoonlijke gesprekken, ongeacht het geloof of de achtergrond van de bewoner, maar ook voor familie, medewerkers en vrijwilligers. Er wordt, indien gewenst,  veel aandacht besteed  aan de periode rond het levenseinde. De geestelijk verzorger is laagdrempelig bereikbaar. Het kan zomaar gebeuren dat hij even bij u als bewoner langs komt voor een praatje.

Stiltecentrum

Archipel beschikt over een prachtig stiltecentrum. Het heet ‘Het Verlangen’, naar een gedicht van J.J. Slauerhoff. U kunt het Stiltecentrum vinden aan het einde van de achterste gang op de eerste verdieping. Alle grote godsdiensten zijn vertegenwoordigd en boven in het midden hangt een kunstwerk gemaakt door bewoners. “Of je nu een geloof hebt of niet, we komen allemaal uit dezelfde bron”. Daarom is het stiltecentrum er voor iedereen die zich even in een andere sfeer wil bezinnen.

 

Zorgkunstenaar

In Archipel heeft kunstenaar Hein Walter zijn atelier. Dementerende bewoners van de Archipelhof komen op zijn atelier om er te tekenen en te schilderen. Er zijn wekelijks een aantal groepsbijeenkomsten in het atelier, waarbij niet alleen getekend wordt, maar waarbij ook altijd bijzondere gesprekken worden gevoerd.

De zorgkunstenaar beheert ook de tentoonstellingsruimte in het gezondheidscentrum, De Muren van Archipel en hij organiseert kunstprojecten die plaatsvinden in Archipel. Hier nemen vaak ook kinderen of buurtbewoners aan deel. Daarnaast is Hein de huisfotograaf: hij maakt portretten van de bewoners van de psychogeriatrische afdeling. De foto’s zijn gratis beschikbaar voor familieleden.
Bekijk onderstaand filmpje over het werk van Hein Walter.

Café Restaurant De Ziel

Voor gasten uit de wijk is Café Restaurant De Ziel een gezellig buurtrestaurant, met heerlijke Hollandse maaltijden tegen aantrekkelijke prijzen (er zijn altijd hoofdgerechten onder € 10,-). De dag- en maandmenu’s worden zo veel mogelijk samengesteld uit regionale producten. U kunt er uiteraard ook terecht voor een kopje koffie of voor een gezellig praatje.

In de Ziel worden maandelijks thema avonden georganiseerd, denk hierbij aan een mosselavond, een wildmenu, het stamppotten buffet of een valentijns menu. Deze avonden met live muziek zijn toegankelijk voor zowel bewoners van Archipel als gasten uit de wijk.

In De Ziel vinden veel ontmoetings- en clubactiviteiten plaats, zoals klaverjassen, bridgen, biljaren, bingo en muziekmiddagen. Op de eerste dinsdag van de maand kunnen bewoners en buurtgenoten een kop koffie drinken tijdens de gezellige ‘Ontmoet en groet ochtend’. Daarnaast is De Ziel beschikbaar voor vergaderingen en (feestelijke) bijeenkomsten. Zo is De Ziel een perfecte locatie voor uw verjaardagsfeest, receptie of borrel. Bel voor meer informatie met 036 – 545 4708 of ga naar www.restaurantdeziel.nl .

Uitleenpunt scootmobielen

Als bewoner van Archipel of van de Poëziestraat (oneven huisnummers 69 t/m 209) kunt u in Archipel gratis een scootmobiel van de gemeente lenen. Dat is handig als u (tijdelijk) niet goed ter been bent en u wilt even een boodschap doen of een kennis opzoeken. U kunt de scootmobiel voor een dag of een dagdeel reserveren. Het enige dat nodig is is een verwijzing van de huisarts en de ergotherapeut .

Wilt u meer weten? Vraag bij de receptie van Archipel (036) – 545 47 00 of stuur een mail naar info.archipel@zorggroep-almere.nl

 

Zo werkt het lenen van een scootmobiel

  1. Maak een afspraak bij uw huisarts en vraag of een scootmobiel geschikt is voor u. Soms is het beter als u blijft lopen en bewegen.
  2. Uw veiligheid op de scootmobiel staat natuurlijk voorop. Uw huisarts meldt u daarom aan bij de ergotherapeut voor een rijtest.
  3. Als u goedkeuring heeft gekregen van uw huisarts en van de ergotherapeut, dan wordt u ingeschreven bij de receptie van het zorgcentrum. U kunt vanaf dat moment een reservering plaatsen bij de receptie als u de leenscootmobiel een dag(deel) wilt gebruiken.

 

De voordelen van een leenscootmobiel op een rijtje:

 

  • U hoeft geen aanvraag in te dienen bij de gemeente. Een akkoord van uw huisarts en de ergotherapeut is genoeg.
  • De scootmobiel wordt goed benut, als er meerdere mensen gebruik van kunnen maken.
  • Anders dan bij een persoonlijke scootmobiel, heeft u geen omkijken naar het onderhoud.
  • U hoeft niet zelf voor een stalling te zorgen.
  • Het lenen van een scootmobiel is gratis.

Meer informatie: www.almere.nl/scootmobiel

 

Aanvullende diensten

Bewoners van Archipel kunnen gebruik maken van aanvullende diensten. Deze diensten zijn tegen een vergoeding beschikbaar. Met de aanvullende diensten levert Archipel ondersteuning op maat.
Voorbeelden van aanvullende diensten zijn:

  • Wasverzorging van kleding en linnengoed
  • Uitstapjes

 

Activiteiten, optredens en kerkdiensten

In Archipel worden diverse optredens en activiteiten georganiseerd, zoals optredens van diverse artiesten, muziekmiddagen en verkoop van kleding. Bekijk hier ons actuele activiteitenaanbod.

 

Kerkdiensten

Rooms-Katholieke vieringen
Elke eerste vrijdag van de maand van 10.30 – 11.00 uur in de E. du Perronzaal van Archipel.
Protestantse vieringen
Elke 3e donderdag van de maand van 10.30 – 11.30 uur in de Slauerhoffzaal van Archipel.

 

Bibliotheek

In Literatuurwijk mag een bibliotheek natuurlijk niet ontbreken. In restaurant De Ziel kunt u iedere maandag boeken lenen bij de bibliotheek van Archipel. U kunt kiezen uit 550 boeken, waarvan ongeveer 150 grootletterboeken. De collectie wordt twee keer per jaar vervangen. Enkele schrijvers waarvan u boeken kunt lenen zijn: Geert Mak, Nicci French, Anke de Graaf, Harry Mulisch en Maeve Binchy.

Een abonnement kost slechts € 10,- per jaar. U kunt ook een 12-strippenkaart kopen voor € 2,50. Per strip kunt u 3 boeken lenen. Bij inschrijving is een geldig legitimatiebewijs nodig. De vrijwilligers van de bibliotheek kunnen u desgewenst helpen bij het uitzoeken van een boek.

Openingstijden: maandag  van 13.30 – 14.30 uur

Voor informatie: mevrouw Monique van het Hoofd, tel: 036 – 545 4729

 

Duofiets

Om bewoners af en toe te kunnen laten genieten van een fietstochtje, heeft Archipel een duofiets. Hiermee kan een bewoner, samen met bijvoorbeeld een familielid, vrijwilliger of medewerker een gezellige fietsrit maken.

Wilt u gebruik maken van de duofiets? Reserveren kan via het secretariaat van Archipel, (036) – 545 4700 of stuur een mail naar info.archipel@zorggroep-almere.nl .