Kunstwerk in de tuin de Archipelhof: De Cirkel is rond

In de tuin van de Archipelhof ligt een kunstwerk, gemaakt door de Almeerse beeldhouwer Siemen Bolhuis. Het heet ‘De Cirkel is rond’. Het kunstwerk bestaat uit zeven hardstenen reliëfs, met daarin zeven paar gouden voetstappen. De cirkel staat voor het leven en de zeven delen voor zeven levensstadia: peuter, kind, puber, jong volwassene, volwassene, oudere en oude mens.

In de cirkel is op een heldere en universele manier het vol(ge)maakte leven te herkennen.

Er zijn bij het kunstwerk teksten beschikbaar (in een folder bij het kunstwerk). De cirkel nodigt uit tot nadenken over het leven en het is daarbij een aantrekkelijke plek voor kinderen.


Er worden van tijd tot tijd  ceremoniële bijeenkomsten georganiseerd waarbij de cirkel kan worden gelopen. Het kunstwerk kan de familie helpen om afscheid te nemen van hun geliefde (bij het sterven, maar ook de verhuizing naar een beschermde afdeling betekent afscheid nemen van een periode), omdat het vorm geeft aan het gevoel. Door het gebruik van het kunstwerk wordt er tijd genomen voor het gevoel en wordt het verdriet erkend. De ceremonie bij het kunstwerk maakt ook duidelijk dat de familie niet alleen staat.

Het kunstwerk creëert de rust om stil te staan bij het leven, bij de ontwikkeling van jong naar oud, van kleine stappen naar grote, en laat middels vorm zien dat alle stappen, hoe groot of klein ook, zelfs de vergeten stappen, van goud zijn

 

De kunstboom van Archipel

De takken waaieren wel 13 meter hoog uit naar onbereikbare lucht. Elke tak eindigt met een lichtbron. Soms is dat blauw. Soms rood, soms geel: alle kleuren van de regenboog schijnt de boom. “Noli me Tangere” oftewel “Raak me niet aan” Het is één van de klassieke thema’s uit de kunstgeschiedenis. Fra Angelico en Giotta, Titiaan en Rubens en nog zovele andere kunstenaars hebben deze beroemde frase uit het Johannes evangelie (hfst 20, 16-17) verbeeld. “Raak me niet aan”, zegt Christus tegen Maria Magdalena wanneer zij hem in opperste verbazing uit het graf ziet verschijnen. In die ene zin zitten alle verlangens samengebald tussen angst en verlangen. “Raak me niet aan”.

Kunstenaar Luk van Soom geeft een hele eigen, eigentijdse en eigenzinnige interpretatie aan deze zin. Zijn boom is een eigenzinnige reconstructie van de boom waar Christus en Maria Magdalena elkaar ontmoeten na de verrijzenis.

 

’s Nachts

Aan de uiteinden van de takken schijnt het licht. Het licht zichtbaar voor het oog maar ongrijpbaar voor de handen. Zoals een droom zichtbaar is in onze hersenen maar niet tastbaar. Op deze grens grijpt de kunstenaar in en geeft gedaante aan het onzegbare, het onzichtbare. Was Christus na de verrijzenis echt? Niet echt zichtbaar of was hij opgebouwd uit licht zoals een fata morgana?

Als er straks, in het duister, mensen onder deze gigantische lantaarn wandelen, badend in het wisselende kleurenpalet van licht, zullen ze een metamorfose ondergaan. Als kwamen ze van een andere planeet. De roden zullen de gelen ontmoeten terwijl ze samen oranje worden en de blauwen vinden de groenen die roze willen worden en samen verlangen ze naar violet.

Overdag

De boom als centrum van de aarde, zijn wortels erin verankerd, zijn takken uiteen waaierend als een hemelkoepel. Twee mensen onder de boom.
Aan het uiteinde van de takken rijpen volop gouden vruchten. Een slang kronkelt in de boom….
In alle nieuwe zomers die gaan komen, gaat deze boom vruchten dragen in de tuin van Archipel. Daar zal hij permanent tijdens alle seizoenen te bezichtigen zijn.


De boom is tot stand gekomen met financiële ondersteuning van Ministerie van VWS, Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) en Gemeente Almere. 
 

Expositie

In Archipel zijn regelmatig fraaie exposities te bewonderen. De tentoonstellingsruimte ‘De Muren van Archipel’ is te vinden in de hal van het gezondheidscentrum.