De Termijnecho is vaak de allereerste echo die je in je zwangerschap krijgt. Deze wordt bij voorkeur rond de 10 – 12 weken zwangerschap gemaakt.

Er wordt gekeken:

  • of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt;
  • of het een intacte zwangerschap is, dat wil zeggen of het hartje klopt;
  • of er sprake is van een eenling- of meerlingzwangerschap;
  • naar de duur van de zwangerschap. De afmetingen van het kindje geven een vrij nauwkeurige indruk van de termijn en de uitgerekende datum.

Voor 10 weken zwangerschap wordt er bij iedereen een vaginale echo gedaan. Dus geen echo via de buik. Een vaginale echo is niet pijnlijk en niet schadelijk voor de zwangerschap. Deze echo is vaginaal omdat je zo dichter bij de baarmoeder komt en wij daarom nauwkeuriger je uitgerekende datum kunnen vaststellen. Een vaginale echo geeft een veel beter beeld en het leuke eraan is dat je dan ook je kindje beter kunt zien.

Het is handig om te weten dat bij een vaginale echo je blaas leeg moet zijn. Bij een echo via de buik (vanaf 10 weken) moet de blaas juist gevuld zijn.

Voor 3,50 euro maakt de echoscopiste aparte foto’s en beeldmateriaal voor je dat je ontvangt via je telefoon.

Er worden helaas maar een paar echo’s in de zwangerschap vergoed door je zorgverzekering. Mocht je eerder een echo of een extra echo willen hebben dan moet je deze zelf betalen.

De kosten hiervoor zijn 44,28 euro voor een vroege (vitaliteits-)echo (6-9 weken) en 55 euro voor een 2D echo later in de zwangerschap.

.