Met de 20 weken echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kindje.

Ook wordt er gekeken of het kind goed groeit, waar de placenta (moederkoek) ligt en of er voldoende vruchtwater is. Je krijgt direct de uitslag van de echoscopiste. Je bepaalt zelf of je de 20 weken echo wilt laten uitvoeren. De 20 weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. 

Welke afwijkingen kan de echoscopiste zien op de echo?

Afwijkingen die vaak goed te zien zijn:

  • open rug
  • open schedel
  • buikwand defect
  • breuk of gat in het middenrif
  • klompvoet
  • hazenlip
  • afwezigheid of afwijking van de nieren
  • afwijkingen aan de armen of benen
  • afwijkende ontwikkeling van de botten
  • bepaalde hartafwijkingen

Met de 20 weken echo zijn niet alle afwijkingen te zien. Je kind kan dus toch een afwijking hebben als de uitslag goed is. Bij vrouwen met overgewicht is het kind niet altijd goed te zien. Daardoor kan een echoscopiste ook afwijkingen missen.

De uitslag

De echoscopiste geeft je direct de uitslag van het echo-onderzoek. Soms kan door de ligging van de baby of de dikte van de buikwand niet alles van de baby gelijk gezien worden.  Dan wordt er op korte termijn een herhalingsecho ingepland.

Bij 2-3 procent van de 20 weken echo’s wordt er een afwijking gezien. Afhankelijk van de afwijkingen wordt er vervolgonderzoek gedaan in het Flevoziekenhuis of in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Het is ook mogelijk dat er iets wordt gezien waarbij onduidelijkheid kan zijn over wat het is. Dan wordt er een second opinion afgesproken. Afhankelijk van waar de onduidelijkheid zit in het orgaan vind deze second opinion plaats in het Flevoziekenhuis of in het Academisch Medisch Centrum.

Uitgebreide informatie over de 20 Weken-echo is te lezen in de landelijke brochure van het RIVM.

Wanneer kan een 20 weken echo worden uitgevoerd?

Deze echo wordt het liefst uitgevoerd tussen de 19 en 20 weken zwangerschap.

Is het mogelijk digitaal foto’s te ontvangen?

Het is mogelijk om digitaal een selectie aan foto’s te ontvangen. De kosten hiervoor bedragen € 5,00. Hiervoor geldt dat de selectie door de echoscopiste gedaan wordt. Het aantal foto’s kan variëren.

Belangrijk om te weten

De 20 weken echo is geen pretecho, maar een medisch onderzoek. Kom het liefst alleen met partner naar de echo. Neem liever geen kinderen mee en er mogen tijdens de echo geen foto’s of video-opnames gemaakt worden. Dit omdat dit storend kan werken voor de echoscopisten.