Kolven is een handig hulpmiddel als je baby niet zelf aan de borst kan drinken of je de melkproductie extra goed op gang wilt brengen. Je kunt ook kolven om een voorraadje moedermelk op te bouwen of omdat je door bijvoorbeeld werk de baby niet geregeld de borst kunt geven.

Kolven vereist een speciale vaardigheid. De lactatiekundigen van Zorggroep Almere helpen je graag om ook het kolven tot een succes te maken. Bekijk ook het filmpje ‘Kolven’ van het Voedingscentrum.

In sommige gevallen kan het ook handig zijn als je kunt kolven met de hand. Weten hoe dit in zijn werk gaat? Bekijk het filmpje.

Borstkolf huren of kopen

In Almere kun je een borstkolf huren of kopen bij de winkels van Vegro verpleegartikelen.

Vegro Thuiszorgwinkel Almere Flevoziekenhuis

Hospitaalweg 1 (in het Flevoziekenhuis)
1315 RA   ALMERE

Vegro Thuiszorgwinkel Almere Buiten

Reykjavikstraat 1 (tegenover de Jumbo)
1334 KG   ALMERE

 
Heb je ’s avonds of in het weekend met spoed een kolf nodig? Neem contact
op met apotheek De Brug in het Flevoziekenhuis.

 

Tweedehands kolf: ja of nee?

Wij adviseren om nooit een tweedehands kolf te kopen. Je hebt geen garantie dat deze kolf goed werkt. Een kolfmotor heeft namelijk een maximum aan draaiuren. Daarnaast krijg je de zekerheid als moeder dat er geen melk in de motor is gekomen. Melk in de motor geeft risico op op schimmels of bacteriën van de vorige eigenaar. Denk daarbij aan candida, hep. B of HIV. Een kolf die je gebruikt in een ziekenhuis of een kolf die je tijdelijk huurt (Vegro/thuiszorgwinkel) heeft dit risico niet omdat dit een professionele kolf is met een gesloten motor systeem. Die kolf kun je gerust gebruiken of huren.