De kraamtijd is een tijd vol nieuwe ervaringen. Je maakt kennis met de baby, herstelt van de bevalling en het gezin staat volop in de belangstelling.

 

Zorg als je net bent bevallen

De eerste week na de bevalling komt de kraamverzorgende voor jullie zorgen. Zij leert je hoe je de baby kunt verzorgen en staat jullie met raad en daad bij. Ook de verloskundige legt in de week na de bevalling nog een paar huisbezoeken af om te kijken of alles goed gaat. Verder komt de wijkverpleegkundige langs voor een hielprik en gehoortest bij de baby. Zij maakt dan verdere afspraken met je voor de vervolgcontroles op het consultatiebureau.

 

Kraamzorg

De hulp van een kraamverzorgster tijdens de bevalling en de kraamtijd is onmisbaar. Zij assisteert de verloskundige tijdens de thuisbevalling. Daarna blijft ze de eerste acht dagen assisteren bij de borstvoeding, verzorging van de baby en het controleren van moeder en kind. Bij problemen informeert ze de verloskundige.

Vóór de zestiende week van je zwangerschap moet je je opgeven voor kraamzorg. Bel eerst je verzekering om te vertellen dat je zwanger bent en te vragen bij welke kraamzorgbureaus je terecht kunt voor kraamzorg (dit kan namelijk per verzekeraar verschillen). Wij werken veel samen met de kraamcentra:

De Kraamvogel                  088 – 77 88 500              

 www.dekraamvogel.nl/kraamzorg-almere

De Waarden (0182) – 32 55 55 

0900 572 2646

 www.kraamzorgdewaarden.nl

 

Nacontrole

Wanneer je thuis bevallen bent of na een ziekenhuisbevalling thuisgekomen bent, kun je een afspraak maken voor de nacontrole, ongeveer zes weken na de bevalling. Dit gesprek, dat niet verplicht is, gaat over de bevalling en het verloop daarna. Heb je nog vragen of opmerkingen over de bevalling, dan kan het nuttig zijn om inderdaad een afspraak te maken met de verloskundige die de bevalling heeft begeleid.

Bij een ziekenhuisbevalling vindt – als er zich geen problemen hebben voorgedaan – geen standaard nacontrole plaats. Mocht je desondanks behoefte hebben aan een gesprek over de bevalling, of mocht je klachten hebben die naar jouw mening in verband staan met de  zwangerschap of bevalling, dan ben je natuurlijk van harte welkom om een afspraak te maken op de polikliniek van het Flevoziekenhuis.