B  C  D  E  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z

Aambeien

Aambeien zijn gezwollen bloedvaatjes aan de buiten- of binnenkant van de anus. Ze kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en hinderlijk jeuken. Aambeien ontstaan vaak doordat de wanden van de bloedvaatjes minder stevig zijn onder invloed van hormonen en er sprake kan zijn van harde ontlasting. Soms gaan de aambeien bloeden wanneer er flink geperst wordt tijdens de ontlasting.

Hoe voorkomen?

Vezelrijke voeding eten (zoals fruit en groente, bruin brood en andere volkoren produkten), per dag minimaal twee liter vocht drinken en voldoende bewegen kunnen aambeien deels voorkomen. Met deze maatregelen blijft de ontlasting vaak wat zachter en komt het iets frequenter. Mocht je ondanks de genomen maatregelen toch last hebben van aambeien, bespreek dit dan met je verloskundige. 

 

Alcohol

Wanneer je zwanger bent (en ook wanneer je zwanger wilt worden) is het het veiligst om helemaal geen alcohol te drinken. Recent onderzoek wijst namelijk uit dat elk gebruik van alcohol in de zwangerschap negatieve gevolgen kan hebben. Zo blijkt bij dagelijks gebruik van één glas alcohol het risico op een miskraam en vroeggeboorte verhoogd. Ook kan het de psychomotorische ontwikkeling nadelig beïnvloeden.

Bij twee tot zes glazen per dag loopt het kind meer risico om later een alcoholverslaving te ontwikkelen. Wordt er nog meer gedronken, dan kan dit leiden tot ernstige aangeboren afwijkingen. Ook een incidentele uitschieter op bijvoorbeeld een feestje kan negatieve gevolgen hebben.

 

Angstgevoelens

Het is normaal dat je tijdens je zwangerschap niet enkel geniet maar je ook af en toe zorgen maakt. Deze zorgen kunnen heel divers zijn. Zo kan het zijn dat je bang bent voor een miskraam of een vroeggeboorte, dat je je zorgen maakt over de gezondheid van je kind, dat je bang bent voor de bevalling, of dat je je zorgen maakt over de kraamtijd en de verantwoordelijkheid. Deze gevoelens kunnen worden veroorzaakt door hormonen, eerdere ervaringen en verhalen van anderen. Het kan zich uiten in piekeren maar ook bijvoorbeeld in nachtmerries. Vertel het je verloskundige als je hier last van hebt. Zij kan je het een en ander uitleggen en je hopelijk enigszins geruststellen.

 

Bandenpijn

Bandenpijn voelt als een stekende pijn, vooral aan de zijkant van de buik en in de buurt van je liezen. De pijn ontstaat doordat de banden die de baarmoeder dragen uitrekken. Deze pijn kan de hele zwangerschap en ook nog in de kraamweek voorkomen. Probeer plotselinge bewegingen te vermijden. Eventueel kan een doek of een speciale band om je buik verlichting geven. Dit zorgt voor extra steun.

 

Bekkenklachten

Bekkenklachten ontstaan door verweking van de verbindingen tussen de bekkenbeenderen onder invloed van hormonen. Meestal begint dit proces rond twintig weken zwangerschap. Ook speelt de belasting van de groter en zwaarder wordende baarmoeder een rol bij het ontstaan van de klachten.

De verweking van de verbindingen is een normaal proces en treedt bij iedere zwangere op. Het is nodig om extra ruimte te creëren in het bekken op het moment van de bevalling. Waarom de ene vrouw pijn heeft van deze veranderingen en de andere niet, is moeilijk te zeggen.

Het is van belang een evenwicht te vinden tussen rust en activiteit. Beweging is nodig om de spieren op sterkte te houden en spierzwakte te voorkomen. Rust kan van belang zijn om banden en kapsels te sparen en zo verergering te voorkomen. Voor bekkenpijnklachten bestaan geen ‘wondermedicijnen’. Acceptatie en tijd om ermee te leren omgaan zijn belangrijk.

Een paar tips bij specifieke handelingen:

  • Staan
    Langdurig staan op één plaats is vaak een probleem. Vaak is de beste oplossing het staan te vermijden door te gaan zitten of te gaan lopen.
  • Trappenlopen
    Als trappenlopen problemen oplevert, probeer dan eens zittend de trap af te gaan. Ook kun je iedere keer dezelfde voet bijtrekken per trede. Achteruit de trap op en af is een andere oplossing.
  • Liggen en slapen
    Als je ’s nachts last hebt kun je een kussen tussen je knieën en enkels leggen. Zijligging is vaak een plezierige houding.
  • In en uit bed komen
    Bij het uit bed komen kun je het beste proberen op je zij te rollen met je knieën tegen elkaar aan. Als je dan je voeten buiten het bed steekt, kun je jezelf daarna met je armen opduwen tot je zit, en vervolgens opstaan.
  • Aan- en uitkleden
    Instapschoenen kunnen veel ongemakkelijke bewegingen besparen, evenals zittend aan- en uitkleden.
  • Seksualiteit
    Probeer bij gemeenschap een houding te vinden waarbij je je benen niet extreem spreidt. Zijligging blijkt vaak een plezierige houding.

Veel vrouwen met klachten over bekkenpijn of bekkeninstabiliteit zijn bang voor verergering van de pijn door de bevalling. Deze angst is goed te begrijpen, maar doorgaans niet terecht. Het proces van verweking van de bekkenverbindingen is immers al tijdens de zwangerschap opgetreden.

Heb je last van bekkenklachten, laat het je verloskundige dan weten. Zij kan je advies geven en zonodig informatie geven over doorverwijzing naar fysiotherapie, caesartherapie of mensendieck.

 

Blaasontsteking

Een blaasontsteking wordt niet eenvoudig opgemerkt in de zwangerschap. Een branderig gevoel tijdens of na het plassen is meestal niet aanwezig. Regelmatig een klein plasje doen moet je toch al. Eigenlijk is zeurende buikpijn danwel erge buikpijn, voornamelijk onderin de buik het enige wat op een blaasontsteking kan wijzen. Zeker als alle bovenstaande problemen niet op jou van toepassing zijn.

Breng voor 10.00 uur ’s ochtends een klein beetje ochtendurine naar de assistente van de huisarts. Vaak krijg je diezelfde middag de uitslag. Zorg wel dat je huisarts op de hoogte is van de zwangerschap. Als je een blaasontsteking hebt krijg je antibiotica voor geschreven. Vraag altijd even aan de apotheker of je deze medicijnen mag nemen in de zwangerschap. Let verder op het volgende:

  • Neem zolang de kuur duurt extra rust. Je hebt een infectie en als je rust neemt geneest deze sneller. De pijn in de buik gaat ook sneller over.
  • Drink extra veel. Cranberrysap is een goed drankje dat helpt bij een blaasontsteking.
  • Laat na het beëindigen van de kuur je urine controleren om te kijken of de blaasontsteking echt over is.

Dit alles is belangrijk omdat een blaasontsteking de oorzaak kan zijn van een te vroege bevalling. Als je denkt dat het bovenstaande op jou van toepassing is, neem dan altijd even contact op met je verloskundige.

 

Borsten

Als je zwanger bent gaat het borstweefsel groeien. Er worden meer melkklieren en meer bloedvaten aangemaakt. Bij sommige vrouwen groeien de borsten 1 à 2 cupmaten. Bij andere vrouwen worden de borsten alleen zwaarder. Dit is allebei normaal en zegt niets over het wel of niet kunnen geven van borstvoeding of de kwaliteit van de voeding. Omdat de bloedvaten groeien zie je deze extra goed, als blauwe strepen op de borsten. Vanaf de derde maand kun je al melk in de borsten hebben en kunnen ze gaan lekken. Heb je al eerder een kindje borstvoeding gegeven, dan heb je soms nog melk in de borsten.

 

Brandend maagzuur

Doordat in de zwangerschap de kringspier tussen de slokdarm en de maag verslapt, komt er soms maagsap in de slokdarm. Met name bij liggen en bukken gebeurt dit. Dit geeft een naar, branderig gevoel met soms misselijkheid tot gevolg. Meestal neemt het toe naarmate de zwangerschap vordert omdat de buik steeds voller wordt en de maag hierdoor steeds meer in de verdrukking komt. Soms nemen de klachten af op het moment dat het kindje ingedaald is.

Tips

  • Eet geen vet voedsel of pittig gekruid voedsel.
  • Drink weinig koffie.
  • Drink geen alcohol.
  • Drink weinig sinaasappelsap.
  • Gebruik een extra hoofdkussen ’s nachts of breng het hoofdeinde van je bed omhoog.

Je kunt melk drinken of vla eten om tijdelijk minder last van het maagzuur te hebben. Er zijn ook drankjes en tabletten tegen brandend maagzuur die je veilig in de zwangerschap kunt gebruiken. Vraag ernaar bij de verloskundige, de apotheek of de huisarts.

 

Carpale Tunnelsyndroom (slapende handen)

Een aantal zwangere vrouwen heeft last van slapende handen en soms van een pijnlijke tinteling in hand of onderarm. Deze klachten treden meestal ’s nachts op, maar er zijn ook zwangeren die er bij hun dagelijkse werkzaamheden behoorlijk last van hebben. Vooral na het opstaan hebben ze weinig gevoel en krachtverlies in hun vingers en handen. 

De klachten worden veroorzaakt door vochtophoping in de tunnel in de onderarm waar de zenuwen van de hand en vingers doorlopen. Ook al houd je geen zichtbaar vocht vast, het kan toch zijn dat vocht in die tunnel (de carpale tunnel) ervoor zorgt dat de zenuwen bekneld raken. Dit geeft klachten als tintelingen, slapende hand en soms zelfs pijn waar je ’s nachts wakker van wordt. Vaak heb je minder kracht in die hand.

Na de zwangerschap verdwijnt deze klacht meestal volledig, al kan dit wel enkele maanden duren.

 

Echo

Aan het begin van de zwangerschap wordt een termijnecho gemaakt om de zwangerschapsduur te bepalen. Dat gebeurt tussen tien en zestien weken, omdat in die periode aan bepaalde afmetingen van de baby precies gezien kan worden hoe ver je zwanger bent.

Naast de termijnecho bestaat de mogelijkheid om met 20 weken nogmaals een echo te laten maken. Het doel van deze 20 weken echo is het controleren of er afwijkingen bij de baby zichtbaar zijn.

Rond 20 weken zijn de belangrijkste organen van het kind aangelegd en is het met echoscopisch onderzoek mogelijk bepaalde ernstige aangeboren afwijkingen aan te tonen. De echoscopist beoordeelt bijvoorbeeld of de schedel goed is aangelegd, of armen en benen aanwezig zijn, of het hart twee kamers en twee boezems heeft en of de rug gesloten lijkt. Zeer ernstige aangeboren afwijkingen kunnen op dit tijdstip aan het licht komen.

‘Een goede uitslag’ geeft echter nog geen garantie voor een gezond kind. Zo kunnen kleinere afwijkingen of soms zelfs grotere, niet gezien worden. Ook zijn niet alle afwijkingen en aandoeningen zoals Down syndroom altijd zichtbaar bij echoscopisch onderzoek. Een enkele keer ontstaat onnodige ongerustheid omdat er een afwijking lijkt te zijn, die later niet bevestigd wordt.

Verloskundigen en gynaecologen zijn van mening dat de voordelen van een 20-weken echo groter zijn dan de nadelen, daarom bieden zij dit onderzoek iedere zwangere aan. Uiteindelijk beslissen de zwangere  vrouw (en haar partner) of zij er gebruik van willen maken. Als regel stelt de echoscopist de zwangere op de hoogte van de bevindingen. Mocht u daar bezwaar tegen hebben, laat dat voorafgaand aan het onderzoek weten. Het geslacht van het kind wordt niet routinematig beoordeeld en meegedeeld.

Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om een pretecho te laten maken. Ook hier kun je uitgebreid naar de baby kijken en krijg je bovendien wat foto’s of een video/dvd mee. Deze echo geeft in principe geen informatie over de gezondheid van de baby. Wel zal contact worden opgenomen met de eigen verloskundige of gynaecoloog wanneer de echoscopiste bijzonderheden meent te zien.

 

Foliumzuur

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het gebruik van foliumzuur, nog voordat je zwanger bent, de kans op neurale buisdefecten, zoals een open ruggetje, met 50% vermindert.Tegenwoordig wordt dan ook aan elke zwangere aangeraden om foliumzuur te gebruiken vanaf de bevruchting tot de tiende week van je zwangerschap. Omdat je meestal niet weet wanneer je bevrucht wordt is het motto: Gestopt met de pil….. Gestart met foliumzuur. Als je nog niet bent gestart met foliumzuur is het verstandig dit alsnog te gaan gebruiken.

 

Haargroei

Onder invloed van het hormoon progesteron groeit haar extra hard in de zwangerschap. Soms groeit het ook op plaatsen waar het eerder niet was opgevallen. Deze haren vallen weer uit als de zwangerschap voorbij is.

 

Haaruitval

Het kan ook gebeuren dat je haar de krullen die je eerst had verliest of dat je voor je gevoel erg veel haar verliest. Dit kan komen door een vitaminegebrek. Het slikken van Vitamine B- complex kan verbetering geven. Na de bevalling vallen ook alle extra haren die je in de zwangerschap hebt gekregen weer uit.

 

Harde buiken

Vanaf twintig weken zwangerschap komt het voor dat de baarmoeder soms hard aanvoelt. Dit komt doordat spiercellen in de baarmoeder samentrekken. Dit is een normaal proces. De harde buiken zijn in principe pijnloos en komen onregelmatig voor. In de laatste weken van de zwangerschap kunnen harde buiken iets vaker voorkomen, de baarmoeder bereidt zich op die manier voor op de bevalling.

Wanneer je veel harde buiken hebt, meldt dit dan aan de verloskundige. Soms is het namelijk een teken dat je wat rustiger aan moet gaan doen. Bij een volgende zwangerschap kan het vaker voorkomen dat je harde buiken hebt.

 

Jeuk

Sommige vrouwen hebben last van jeuk in de zwangerschap. De hormonen veroorzaken een lichte stuwing in de lever. De lever werkt daardoor minder goed. Het gevolg is dat er galsappen in het bloed terecht komen en deze sappen veroorzaken de jeuk.

Soms brengt talkpoeder wat verlichting of het drinken van viooltjes thee. Deze thee zou helpen omdat ze een zuiverende werking heeft. De jeuk is meestal onmiddellijk weg zodra de baby geboren is.

 

Jong zwanger

Voor zwangere meiden tot 23 jaar is er de cursus Zwanger en Fit voor Coolmom’s. De perfecte manier om je samen met andere (aanstaande) jonge moeders voor te bereiden op de bevalling, de baby en alles wat daarbij komt kijken. Samen doen jullie oefeningen ter voorbereiding op de bevalling

Lees verder…

Meer informatie:
Kijk op http://www.tienermoeders.nl/Flevoland en op coolmoms.hyves.nl.
E-mail: coolmoms@jipalmere.n

 

Kramp

Kramp in de benen is een bekende klacht in de zwangerschap. Met name ’s nachts schrikken zwangeren (en hun partner) hierdoor wakker. Het wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een slechte bloedcirculatie en/of kou.

Laat je partner tijdens de kramp je tenen richting je knie duwen en strek je been. Hierna is het lekker de plaats waar de kramp heeft gezeten even te masseren.

Om kramp te voorkomen kun je voor het slapengaan masseren en de kuitspieren oprekken. Extra magnesium kan ook helpen om kramp te voorkomen, hiervan bestaan bruistabletten. Magnesium zit ook veel in bananen. Verder kun je, het klinkt vreemd maar werkt meestal goed, een roestig nagelvijltje of een stukje Sunlight-zeep onder je matras leggen.

 

Lactatiekundige

Een lactatiekundige is een expert op het gebied van borstvoeding, met name in bijzondere situaties.

Al vóór de bevalling kun je er terecht als je met vragen of onzekerheden zit. Ook na de geboorte van de baby kan een lactatiekundige je begeleiden of adviseren over de borstvoeding.

 

Medicatie

Wees voorzichtig met medicijnen. Gebruik geen medicijnen als het niet echt nodig is. Probeer eerst onschuldige methoden (bijvoorbeeld een warme kruik bij buikpijn, een frisse neus halen en voldoende water drinken bij hoofdpijn, ’s middags een uurtje rusten bij vermoeidheid). Wend je anders tot je huisarts, vertel dat je zwanger bent en gebruik enkel de middelen die hij of zij voorschrijft. Vergeet niet ook bij de apotheek door te geven dat je zwanger bent. 

Medische indicatie

Soms is het nodig om tijdens de zwangerschap of bevalling de zorg over te dragen aan de gynaecoloog. Dit gebeurt als er een medische reden is waarbij specialistische zorg nodig is. Tijdens de zwangerschap kan dat bijvoorbeeld te maken hebben met bloeddrukproblemen, twijfel over de groei van de baby. Doorverwijzing vindt ook plaats als een medische reden blijkt uit de gegevens die we tijdens de eerste afspraak van je te weten zijn gekomen. De verloskundige is opgeleid om risicosituaties te herkennen en adequaat te handelen. De verloskundige zal ook tijdens de zwangerschapscontroles steeds nauwkeurig beoordelen of de zwangerschap goed verloopt. 

 

Misselijkheid en braken

Onder invloed van hormonen tijdens de zwangerschap kun je je als zwangere misselijk voelen. Dat komt door een hormoon dat ervoor zorgt dat de zwangerschap goed ontwikkelt (HCG- hormoon). Met name ochtendmisselijkheid is bekend. Omdat dit erg vroeg in de zwangerschap optreedt is het ook vaak een teken waaraan vrouwen merken dat ze zwanger zijn. Na ongeveer drie maanden wordt het werk van het HCG-hormoon overgenomen door andere hormonen en neemt de misselijkheid vaak weer af.

Tips bij misselijkheid

  • Eet ’s morgens voor het opstaan iets (laat je partner een licht ontbijtje op bed brengen of leg ’s avonds al iets klaar).
  • Eet over de gehele dag meerdere kleine hapjes in plaats van een grote maaltijd.
  • Vermijd vet eten en sterk gekruid eten.

Sommige vrouwen braken ook bij de misselijkheid. Dit is normaal. Wanneer echter alles wat gegeten en gedronken wordt weer uitgebraakt wordt is het geen normale situatie meer. Wend je in dat geval tot je huisarts of verloskundige.

 

Obstipatie (verstopping)

Obstipatie wordt ook wel verstopping genoemd. Het betekent dat je minder vaak naar het toilet gaat voor de ontlasting, of dat je wel drang hebt maar het niet lukt omdat de ontlasting bijvoorbeeld erg hard is. Obstipatie ontstaat doordat hormonen in de zwangerschap de darmen wat langzamer laten werken. Ook hier gelden de voedingsadviezen zoals beschreven bij aambeien. Blijft de ontlasting hard ondanks het opvolgen van de voedingsadviezen, meld dit dan aan je verloskundige.

 

Pigmentatie

In de zwangerschap komen er meer hormoon vrij die de pigmentatie laat toenemen. Dit is het best te zien aan de donkere streep die zichtbaar wordt tussen je navel en je schaambeen. Ook worden de tepels donkerder en kunnen er vlekken ontstaan in het gezicht, ter hoogte van littekens en op plaatsen waar knellende kleding heeft gezeten. Het kan, door de vlekken in je gezicht, net lijken alsof je een masker op hebt; dit wordt een zwangerschapsmasker genoemd. De vlekken worden erger in de zon en onder de zonnebank dus let hiermee op (smeer je in met een sunblocker of draag een petje).

 

Reizen

Wanneer je op reis gaat als je zwanger bent, moet je op een aantal zaken letten.

Vliegen

Ga je vliegen, informeer dan bij de vliegmaatschappij tot hoeveel weken je mag vliegen van de betreffende maatschappij (meestal is vliegen tot dertig weken zwangerschap geen probleem). Loop tijdens de vlucht regelmatig het tussenpad even op en neer om in beweging te blijven. Zorg dat je de kopie van je zwangerschapskaart bij je hebt en informeer voor je reis of je verzekerd bent voor obstetrische hulp in het buitenland.

Lange autoritten

Reis je met de auto, stop dan elke twee uur even en loop een stukje. Draag de driepuntsgordel.

Eten in het buitenland

Let in het buitenland op met (vreemd) eten. Is de kaas bijvoorbeeld niet van rauwe melk gemaakt en is het hygiënisch.

Wel of niet op wintersport?

In de wintermaanden krijgen we veel vragen over skiën. Je mag gewoon skiën en ook de hoogte van het ski-oord levert geen problemen voor jou of je kind op. Let er wel op dat je soms wat instabieler bent wanneer je zwanger bent, neem niet teveel risico en let op andere skiërs/snowboarders. Ga je voor het eerst op wintersport, dan is het verstandiger het skiën uit te stellen tot een volgende vakantie.

 

Rugpijn

 Door het groter en zwaarder worden van de buik kan er rugpijn ontstaan. Meestal wordt dit laag in de rug gevoeld. Het is beter rugpijn te voorkomen dan te genezen. Naarmate de zwangerschap vordert, rekken de banden en spieren van de buik steeds verder uit. Veel steun hoef je van die banden en spieren dus niet te verwachten. Je bent dan ook aangewezen op de spieren van je rug. Daardoor wordt je rug overbelast en kun je lage rugpijn krijgen. Een buikband of een doek kan voor verlichting zorgen. Let verder op een goede houding.

Enkele tips

  • Zet tijdens het staan je voeten recht onder je heupen, je knieën buig je licht en je bekken zet je in middenstand (je voelt zelf wat de middenstand is door eens naar voren te kantelen en eens naar achteren te kantelen).
  • Probeer zo weinig mogelijk te bukken; buig in plaats daarvan door je knieën wanneer je iets opraapt.
  • Draag geen zware dingen meer (boodschappentas met wieltjes / zet een ouder kindje vaker in de kinderwagen).

 

Slecht slapen

Met name de laatste weken van de zwangerschap slapen zwangeren vaak slecht. Dit komt door het vaak moeten plassen, niet meer lekker kunnen liggen of niet in slaap kunnen komen. Drink ’s avonds niet al te veel zodat je iets minder vaak naar het toilet hoeft. Probeer met behulp van een kussentje tussen je benen, onder je buik of in je rug een zo prettig mogelijke houding te vinden.

Elke slaaphouding is prima zolang jij je er goed bij voelt. Heb je last van niet in slaap kunnen komen, probeer dan voor het slapen gaan iets ontspannends te doen. Ga in een warm bad, drink warme melk, loop een klein rondje buiten, lees een ontspannend boek, vrij met elkaar. Ondanks al deze tips kan het slapen een probleem blijven. Probeer in dat geval overdag nog even te gaan liggen. 

 

Spataderen

Spataderen kunnen ontstaan of, wanneer je ze al hebt, verergeren in de zwangerschap. Dit komt doordat de wanden van de vaten wat slapper zijn door de hormonen en er een verhoogde druk in de vaten is door vertraagde afvoer van bloed. Dit komt mede doordat je vaak meer vocht vasthoudt. Bovendien kan je bloedsomloop door de steeds groter wordende baarmoeder wat belemmerd raken.

Als je er aanleg voor hebt, kan het ontstaan van spataderen moeilijk voorkomen worden. Spataderen kunnen pijn doen en je benen kunnen zwaar aanvoelen. Spataderen kunnen niet alleen in de benen maar ook in de schaamlippen optreden. Ook hier zijn ze pijnlijk en geven ze een zwaar gevoel.

Tips

  • Ga niet met je benen over elkaar te zitten (dit geeft nog meer druk in de benen en de schaamlippen).
  • Probeer tijdens een rustmoment op de dag de benen hoog te leggen, vermijd langdurig staan.
  • Wandel regelmatig een stukje om de bloedcirculatie te bevorderen.
  • Maak af en toe draaiende bewegingen met je voeten.
  • Draag geen hoge hakken.
  • Doe het voeteneinde van je bed wat hoger (maximaal 10 cm, eventueel met een kussen onder het matras).
  • Verder kun je speciale kousen of panty’s dragen die steun aan je benen geven (in overleg met huisarts). Maar draag geen knellende kousen of andere knellende kleding.

Helaas verdwijnen spataderen vaak niet helemaal na de bevalling.

Er bestaat een massagetherapie tegen spataderen (Jom – therapie). De bloedsomloop in de benen wordt gestimuleerd en daardoor krijg je minder klachten en de spataderen verdwijnen na de bevalling bijna allemaal. Vraag gerust om een folder bij je verloskundige.

 

Sport

Als zwangere kun je gewoon blijven sporten, welke sport je ook beoefent (enkel sporten met een groot risico op vallen raden we af). Belangrijk is om naar je eigen lichaam te luisteren en geen records te willen breken.

Begin niet met een nieuwe sport tijdens je zwangerschap omdat je niet zo goed weet hoe je hier lichamelijk op reageert.

Drink tijdens het sporten veel water.

 

Striae

Zwangerschapsstrepen/striae ontstaan doordat de huid te snel moet oprekken. Het bindweefsel onder de huid rekt niet makkelijk genoeg mee en gaat scheuren. Dit zie je doordat je rode strepen krijgt op buik, billen, heupen en/of borsten. Deze strepen kunnen erg jeuken.

Probeer tijdens de zwangerschap de huid goed te masseren en mee te rekken. Voorkomen lukt niet, het krijgen van deze strepen is erfelijk. Niet iedere zwangere krijgt dus striae. Sommige zwangeren smeren een speciale striaecreme op hun buik en borsten. Helaas is niet bewezen dat dit werkt. Na de bevalling zal de striae langzaam in witte/parelmoerkleurige lijntjes veranderen. Ze gaan helaas dus niet meer helemaal weg.

 

Tienermoeders

Voor zwangere meiden tot 23 jaar is er de cursus Zwanger en Fit voor Coolmom’s. De perfecte manier om je samen met andere (aanstaande) jonge moeders voor te bereiden op de bevalling, de baby en alles wat daarbij komt kijken. Samen doen jullie oefeningen ter voorbereiding op de bevalling

Lees verder…

Meer informatie:
Kijk op http://www.tienermoeders.nl/Flevoland
E-mail: coolmoms@jipalmere.n

 

Vaginale afscheiding

Tijdens de zwangerschap is er meer vaginale afscheiding. Deze afscheiding is helder van kleur en ruikt niet. De laatste weken van de zwangerschap kan deze afscheiding dunner/waterig worden. Een enkele keer geeft dit wel eens verwarring omdat dit ook vruchtwater zou kunnen zijn. Vruchtwater heeft echter een typische zoete geur en kan witte vlokjes bevatten wat het onderscheid makkelijker maakt.

Omdat de zuurgraad in de vagina tijdens de zwangerschap verandert, ben je gevoeliger voor een vaginale infectie. Dit merk je doordat er meer afscheiding is dan normaal. Was je vagina niet met zeep en draag katoenen ondergoed.

Is de vagina gezwollen, geïrriteerd, heb je last van jeuk en/of heb je een brandend gevoel bij het plassen, dan heb je waarschijnlijk last van een vaginale infectie. Ook wanneer de afscheiding stinkt, een kleur heeft (bijvoorbeeld geel of groen) of bloed bevat kan dit het geval zijn. Er kan dan sprake zijn van een bacteriële- of schimmelinfectie die behandeld moet worden, neem daarvoor contact op met je huisarts.

 

Vermoeidheid

Hetzelfde hormoon dat je misselijkheid veroorzaakt, zorgt ervoor dat je je de eerste drie maanden van de zwangerschap moe en slaperig voelt. Het wordt veroorzaakt omdat er veel energie nodig is voor de ontwikkeling van het kind en alle aanpassingen in het lichaam.

Probeer zoveel mogelijk toe te geven aan de vermoeidheid; doe het wat rustiger aan, ga op tijd naar bed en probeer eens tussen de middag of direct na je werk even een uurtje te slapen. Meestal verdwijnt de vermoeidheid tegelijk met de misselijkheid, zo rond twintig weken zwangerschap. Sommige vrouwen voelen zich dan zelfs beter dan ooit.

 

IJzertekort

Blijf je moe, dan kan dit op een gebrek aan ijzer duiden. Tijdens je eerste afspraak bij ons bepalen we je ijzergehalte. Bij een ijzertekort krijg je medicijnen voorgeschreven.

De laatste weken van de zwangerschap neemt de vermoeidheid meestal weer toe. Dit komt doordat de dagelijkse bezigheden je meer energie kosten in verband met de zware buik en doordat je ’s nachts slechter slaapt. Dit is normaal. Probeer ook nu weer rustig aan te doen en overdag een uurtje te slapen

 

Vocht vasthouden

Het is normaal dat je in de zwangerschap last krijgt van dikke vingers en voeten; je houdt meer vocht vast. Met name in warme zomermaanden komt dit vaak voor. Belangrijk is goed te blijven drinken en je voeten regelmatig even hoog te leggen zodat het vocht weer wat uit de benen kan zakken. Doe op tijd je ringen af zodat die niet vast gaan zitten. Na de bevalling zal het vocht langzaam weer verdwijnen.

Soms is vocht vasthouden een teken van een hoge bloeddruk. Vaak gaat het dan gepaard met andere klachten zoals hoofdpijn, sterretjes zien, je niet lekker voelen. Wanneer je hier last van hebt, meldt dit je verloskundige dan direct. Zij controleert dan je bloeddruk en je urine.

 

Vrijen

Gemeenschap tijdens de zwangerschap is niet schadelijk of gevaarlijk. Je mag dus gewoon vrijen tijdens de zwangerschap. Het kan echter wel zo zijn dat jij of je partner tijdens de zwangerschap minder zin hebt om te vrijen. Dit kan met angst te maken hebben, met jezelf onaantrekkelijk vinden, door het niet kunnen vinden van een prettige houding of door een veranderde hormoonhuishouding. Maak dit in ieder geval bespreekbaar met de ander zodat jullie een oplossing kunnen vinden en er begrip en respect blijft bestaan. Het kan echter ook zo zijn dat je juist meer zin in seks hebt door de hormonen en door de toegenomen doorbloeding van de geslachtsorganen.

Het is normaal dat na de gemeenschap, of als de vrouw klaarkomt, de baarmoeder gaat krampen. Je kunt hier van schrikken. Vooral als je al eens bent bevallen heb je het idee dat het weeën zijn. Ze komen soms best regelmatig, maar naarmate de tijd verstrijkt komt er meer tijd tussen. De bevalling komt hierdoor meestal niet op gang. Deze weeën kunnen een paar uur aanhouden. Ga er mee om als met voorweeën. Warmte ontspant goed. Een warme douche, bad of een warme kruik.

Soms verlies je een paar druppeltjes bloed na het vrijen door kleine bloedinkjes aan de baarmoedermond. Ook dit is normaal tijdens de zwangerschap en kan geen kwaad. 

 

Zeurende pijn in de onderbuik

Soms heb je angst omdat je een zeurende pijn in de onderbuik voelt. Is dat normaal of duidt het op een miskraam. Het groeien van de baarmoeder gaat gepaard met een zeurderige pijn in de onderbuik. Het is dus een verschijnsel dat erbij hoort.

Soms kan deze pijn inderdaad duiden op een miskraam. Ben je ongerust, bel dan je verloskundige. Soms kunnen wij je via de telefoon gerust stellen, maar een andere keer willen we je toch graag even controleren.