Het is belangrijk om in de zwangerschap heel regelmatig te eten. Je lichaam heeft veel behoefte aan energie. In principe krijg je alles binnen wat je nodig hebt als je voldoende gevarieerd eet. Het is in dat geval niet nodig extra vitamines te gebruiken.   Vergeet ook niet om goed te drinken, het lichaam heeft voldoende vocht hard nodig tijdens de zwangerschap. Probeer in ieder geval minimaal twee liter per dag te drinken.

Gebruik Foliumzuur

Het is aan te raden om vanaf het moment dat je zwanger wil worden te starten met Foliumzuur (0,5 mg. per dag). Het advies is om dit te gebruiken tot tien weken zwangerschap. Foliumzuur is van belang voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Foliumzuur is te verkrijgen zonder recept. Ook als je nog niet begonnen bent met   foliumzuur, is het verstandig alsnog te gaan slikken tot de tiende week.

Vermijd rauw vlees

Het is af te raden tijdens de zwangerschap rauw vlees te eten. Dit in verband met de Toxoplasmose parasiet. Deze parasiet bevindt zich ook in de ontlasting van katten. Daarom is het advies het verschonen van de kattenbak aan iemand anders over te laten tijdens de zwangerschap en altijd handschoenen te dragen tijdens tuinwerkzaamheden. Zorg dat je rauwe groente goed wast.

Vermijd kaas die van rauwe melk is gemaakt

Kaassoorten die van rauwe melk (au lait cru) zijn gemaakt kun je beter vermijden in verband met Listeria. Vooral bepaalde briesoorten van Franse afkomst zijn met rauwe melk aangemaakt. De meeste briesoorten uit Nederland zijn niet van rauwe melk gemaakt. Kijk daarom altijd goed op de verpakking. Gepasteuriseerde melk (of lait pasteurisé) mag wel.

Gebruik verse producten

Listeria kan ook zitten in producten die niet vers zijn. Bereid je maaltijden daarom altijd vers en bewaar niets te lang, ook al is het in de koelkast.

Vermijd teveel vitamine A

Kijk uit met de inname van extra vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor het kind. Met een normale voeding zul je niet snel te veel vitamine A binnen krijgen. Met name leverproducten (zoals smeerworst, leverkaas, paté) bevatten erg veel vitamine A. Eet daarom maximaal één boterham met leverproducten per dag. Ook vitaminepreparaten die niet speciaal voor de zwangerschap bedoeld zijn, kunnen teveel vitamine A bevatten.

Kijk voor meer informatie over voeding en zwangerschap op voedingscentrum.nl