De eerste afspraak vindt plaats in het gezondheidscentrum van één van onze verloskundeteams. In overleg met jou kijken we waar we de eerste afspraak inplannen. De eerste afspraak duurt 45 minuten. Van tevoren ontvang je via de e-mail al veel informatie. Ook ontvang je een online vragenlijst die we je vragen om in te vullen. Tijdens de eerste afspraak besteden we aandacht aan je algemene gezondheid en die van je partner. Ook bespreken we de zorg tijdens de zwangerschap en wat je van ons kan verwachten. Verder plannen we een termijnecho in, in ons Echocentrum. Na afloop van het gesprek krijg je een mapje mee met onze praktijkinformatie en alle belangrijke telefoonnummers.

Logo preall - Thuis in geboortezorgDe verloskundigen van Zorggroep Almere werken samen met onder meer het Flevoziekenhuis en kraamzorgorganisaties binnen het verloskundig samenwerkingsverband Preall. Zo kunnen we je nog betere en gerichtere zorg geven. Daarom vragen we je om ook een toestemmingsformulier te tekenen voor ons samenwerkingsverband Preall. Na afloop van het eerste gesprek bespreken we de eventuele bijzonderheden met de gynaecoloog. Je ontvangt daarvan een terugkoppeling bij de eerstvolgende afspraak op het spreekuur.

Klik hier voor meer informatie over ons samenwerkingsverband Preall.

 

Voorbereiding standaard bloedonderzoek

De verloskundige geeft je formulieren mee voor het bloedonderzoek dat standaard bij iedere zwangere vrouw wordt gedaan. Hierbij worden verschillende dingen nagekeken, zoals:

  • ijzer- en suikergehalte;
  • bloedgroep en rhesusfactor;
  • aanwezigheid van antistoffen in je bloed die voor de zwangerschap van belang zijn;
  • bepaalde infectieziektes als hepatitis B (leverontsteking), lues (geslachtsziekte), hiv-virus;
  • eventuele immuniteit voor rodehond (rubella).

 

Te regelen zaken

Tijdens het eerste consult informeert de verloskundige je ook over belangrijke zaken die je moet regelen in het begin van de zwangerschap. Onder Wat te regelen? vind je hierover meer informatie.

 

Zwangerschapskaart

Als de verloskundige voldoende gegevens heeft verzameld kan je zwangerschapskaart worden aangemaakt. De voorkant in kleur bevat algemene gegevens en gegevens over je voorgeschiedenis en familie. De achterkant gaat over deze zwangerschap. Hierop staan de bloeduitslagen en alle controles die tijdens de zwangerschap worden gedaan.

 

Controle

De controle die de verloskundige, uitvoert bestaat uit het controleren van je gewicht en bloeddruk. Daarnaast beoordeelt de verloskundige je buik en bepaalt zij of hij of je baarmoeder al voelbaar is. Als dit het geval is, proberen we het hartje voor het eerst te horen. Dat is natuurlijk een spannend moment. Schrik niet als dit de eerste controle niet lukt; het kan net even te vroeg zijn om de baby al te kunnen horen. Bijvoorbeeld omdat je toch iets minder ver in je zwangerschap bent, of omdat je baarmoeder nog te ver in het bekken zit. Na de eerste controle maken we een echo om te bepalen hoever je precies zwanger bent. Wij zorgen ook dat je alle echo’s die daarna nodig zijn krijgt.

 

Meer informatie

Vervolgcontroles