Aan het begin van je zwangerschap moet je direct al enkele dingen regelen:

  • Eerste afspraak en termijnecho
  • Standaard bloedonderzoek
  • Kraamzorg aanvragen
  • Erkenning door de vader
  • Zwangerschapscursus

 

Eerste afspraak en termijnecho

Zodra je je hebt aangemeld bij één van onze praktijken, word je uitgenodigd voor een intakegesprek met een van onze verloskundigen, een gynaecoloog van het Flevoziekenhuis en een echoscopist. Samen met jou kijken we welke begeleiding voor jou het beste is. Kun je voor verloskundige zorg gewoon bij je verloskundige terecht of is begeleiding door de gynaecoloog beter? Of misschien een mix van beiden? Je krijgt dan ook meteen een termijnecho. Hier wordt aan de hand van bepaalde afmetingen van de baby bepaald hoe lang je precies zwanger bent. Scheelt dat een week of meer met de datum die is berekend naar aanleiding van je laatste menstruatie, dan passen we de uitgerekende datum aan op die van de echo.

 

Bloedprikken

De verloskundige geeft je tijdens de eerste controle formulieren mee om bloed te laten prikken voor het standaard bloedonderzoek dat bij iedere zwangere vrouw gedaan wordt. Het bloedprikken zelf gebeurt op de polikliniek van het Flevoziekenhuis. De bloeduitslagen worden naar de betreffende verloskundepraktijk opgestuurd. Meestal gaat daar een week of twee overheen, maar mocht er iets bijzonders uit de bloeduitslagen blijken, dan neemt de verloskundige zelf contact met je op. Als alles goed is, krijg je tijdens de volgende controle je bloeduitslagen terug.

 

Kraamzorg

De hulp van een kraamverzorgster tijdens de bevalling en de kraamtijd is onmisbaar. Zij assisteert de verloskundige tijdens de thuisbevalling. Daarna blijft ze de eerste acht dagen assisteren bij de borstvoeding, verzorging van de baby en het controleren van moeder en kind. Bij problemen informeert ze de verloskundige.

 

Vóór de zestiende week van je zwangerschap moet je je opgeven voor kraamzorg. Bel eerst je verzekering om te vertellen dat je zwanger bent en te vragen bij welke kraamzorgbureaus je terecht kunt voor kraamzorg (dit kan namelijk per verzekeraar verschillen). Meld je daarna aan bij één van de kraamcentra.

Wij werken veel samen met de volgende kraamcentra:

De Kraamvogel 0900 – 5151575 www.dekraamvogel.nl/kraamzorg-almere
Kraamzorg De Waarden

(0182) – 32 55 55

0900 572 2646

www.kraamzorgdewaarden.nl

 

Erkennen van de baby

Als biologische vader of als vrouwelijke partner ben je niet altijd automatisch ook de officiële vader/duomoeder van je kind. Als de ouders van een kind niet getrouwd zijn, kan de partner het kind erkennen door het vader/duomoederschap te laten registreren bij de Burgerlijke Stand.

Ook wanneer een tweede of derde kind binnen dezelfde relatie wordt geboren, moet dit kind erkend worden en dient de biologische moeder hiervoor toestemming te geven. Dit kan in het gemeentehuis of een stadswinkel van de gemeente waar je woont. Pas bij erkenning krijgt het kind een juridische vader of duomoeder.

Erkenning kan plaatsvinden op drie momenten:

  1. Vóór de geboorte (erkenning ongeboren vrucht).Na erkenning van de ongeboren vrucht krijgt de partner van de zwangere de akte mee naar huis. Deze neemt de partner mee bij de geboorteaangifte, waarna de erkenning in de geboorteakte wordt verwerkt.
  2. Tijdens de geboorteaangifte.
  3. Ná de geboorteaangifte.

De moeder moet altijd (schriftelijk of persoonlijk) toestemming geven. De erkenner moet altijd persoonlijk komen.

Keuze achternaam

Betreft de erkenning het eerste kind uit de relatie, dan kan ook naamkeuze worden gedaan. Voor naamkeuze moet de moeder altijd persoonlijk aanwezig zijn. Wordt er geen naamkeuze gedaan, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder.

Ouderlijk gezag

Na erkenning heeft de vader/duomoeder nog niet het ouderlijk gezag over het kind. Wil je dit ook, dan kun je hiervoor een aanvraag indienen bij het Kantongerecht. Door het erkennen van je kind krijgt het kind erfrecht. Als vader of duomoeder heb je ook het recht (en de plicht) om je kind te onderhouden.

 

Zwangerschapscursus

JGZ Almere organiseert tal van cursussen rond zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Een zwangerschapscursus is geen verplichting maar wel een aanbeveling. Er wordt tijdens de diverse cursussen namelijk een hele hoop informatie gegeven over zwangerschap en kraamtijd, je bereidt je voor op de bevalling, en je doet vaak leuke contacten op met andere zwangeren. De meeste cursussen beginnen na 25 weken zwangerschap.