Astma en COPD zijn twee ziektebeelden van de longen. De oorzaken en de behandeling verschillen echter nogal.

COPD is een Engelse afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Dit betekent Chronische Obstructieve Long Ziekte, een langdurige blijvende longziekte met vernauwing van de luchtwegen. Astma is een chronische ontsteking van de longen. Longen zijn hierdoor extra gevoelig voor prikkels, zoals rook, huisstofmijt of graspollen. De longen reageren op de prikkels waardoor u benauwd kunt worden of moet hoesten.

Lees meer op Thuisarts.nl over:

Leefstijl belangrijk

Bij de behandeling van COPD, maar soms ook bij astma, ligt de nadruk op stoppen met roken. Ook voldoende bewegen en gezond eten zijn van belang.

Zorgprogramma's Astma en COPD

Als u astma, COPD of een andere chronische ziekte heeft, krijgt u in Almere ondersteuning van een team van zorgverleners. Zij helpen u om te leren omgaan met de ziekte. Ook kijken ze samen met u hoe u problemen als gevolg van de ziekte en verergering van de ziekteverschijnselen zoveel mogelijk kunt voorkomen. Deze aanpak noemen we een zorgprogramma. In de meeste gevallen zult u worden behandeld door uw huisarts en praktijkondersteuner. Maar vaak zijn er ook andere hulpverleners bij uw behandeling betrokken, zoals de diëtist en fysiotherapeut.