Ademhalingsproblemen als gevolg van astma of COPD kunnen uw dagelijks leven behoorlijk bemoeilijken. De longverpleegkundige in de wijk kan u dan helpen. Hij leert u omgaan met benauwdheidsklachten in uw dagelijkse activiteiten.

Als u benauwdheidsklachten of andere praktische klachten ten gevolge van uw longproblemen heeft, kan de huisarts, praktijkondersteuner, de longpoli in het ziekenhuis of de Kinderkliniek u verwijzen naar de longverpleegkundige. Hij komt dan maximaal 3 maal per jaar langs om u thuis te adviseren en te begeleiden.

De longverpleegkundige komt thuis bij u op bezoek en neemt uitgebreid de tijd voor u. Hij heeft geen oplossing voor uw ademhalingsproblemen, maar leert u er zo goed mogelijk mee om te gaan. Hij geeft u informatie over uw ziektebeeld en kijkt samen met u waar u tegen problemen oploopt in het dagelijks leven. Hij zorgt dat hij uw situatie goed in beeld krijgt en geeft dan advies op maat.

 

Welke adviezen geeft de longverpleegkundige?

De longverpleegkundige adviseert onder andere over:

 • Inhalatietechniek en inhalatieschema’s, passend bij uw dagindeling
 • Beweging en conditiebehoud, ook in relatie met verminderde energie
 • Ademhalingstechnieken in verschillende praktische situaties, zoals traplopen of veters strikken
 • Omgang met klachten in de dagelijkse bezigheden
 • Gebruik van zuurstof  en/of een vernevelapparaat
 • Persoonlijke verzorging bij benauwdheidsklachten
 • Aandacht voor de mantelzorger/partner en omgang in sociale relaties
 • Hulpmiddelen, voorzieningen en (mogelijke) vergoedingen

 

Hulp bij sanering (saneringshuisbezoek)

Veel mensen met astma zijn allergisch voor de huisstofmijt. Dan is het belangrijk om het huis zoveel mogelijk vrij te krijgen van deze beestjes. Soms kunnen ook andere uitlokkende factoren een rol spelen, zoals vochtproblemen/schimmels. Het verbeteren van het binnenklimaat  wordt saneren genoemd. De longverpleegkundige weet u hoe u dit aan kunt pakken en geeft u persoonlijk advies, toegespitst op uw eigen situatie.

Heeft u een verwijzing?

Neem contact op met één van onze longverpleegkundigen:

Martine Ritsma
bereikbaar op dinsdag en woensdag.

 

Nathalie Hooijsma
bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag.

 

U kunt zich aanmelden door een
e-mail te sturen naar longverpleegkundigen@zorggroep-almere.nl of direct aanmelden kan via het aanmeldformulier op deze pagina.

Basisverzekering vergoedt

Ondersteuning door de longverpleegkundige wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De longverpleegkundige koppelt zijn bevindingen altijd terug aan de verwijzer.

Aanmeldformulier longverpleegkundige

 • Ik wil graag advies en begeleiding van een longverpleegkundige. Ik heb een verwijzing.
 • Date Format: DD slash MM slash YYYY
 • Uw gegevens zullen niet worden gebruikt voor andere doeleinden en niet worden verstrekt aan derden. Uw gegevens kunnen te allen tijde weer worden verwijderd. Voor volledige informatie over het verwerken van uw gegevens zie ons privacy statement.