Ademhalingsproblemen door een longziekte kunnen een grote invloed hebben op uw leven. Onze longverpleegkundigen in de wijk kunnen u helpen om uw klachten te verminderen.

Zij helpen ook kinderen en jongeren die astma hebben.

 

 

De longverpleegkundige komt bij u thuis. Zij geeft u informatie over uw ziekte en de behandeling ervan. Ook geeft zij u tips en advies over onder meer:

  • het gebruik van inhalatiemedicatie en over inhalatieschema’s.
  • hoe u in beweging kunt blijven zodat uw conditie op peil blijft.
  • hoe u beter kunt omgaan met de ademhalingsproblemen en beperkingen die u ervaart tijdens de dagelijkse activiteiten, thuis, op het werk en op school.
  • het gebruik van een zuurstof- en/of een vernevelapparaat.
  • het gebruik van mogelijke hulpmiddelen en voorzieningen en de eventuele vergoedingen daarvoor.

Onze longverpleegkundigen werken nauw samen met andere zorgverleners, zoals de huisarts, longarts, wijkverpleegkundige, fysiotherapeut, diëtist, ergotherapeut en de Kinderkliniek. Zo kunnen wij u de beste zorg bieden.

De luchtwegen van kinderen met astma zijn erg gevoelig of “prikkelbaar”. Door het inademen van allergische prikkels kunnen kinderen met astma het benauwd krijgen. Kinderen met astma kunnen last hebben van astma-aanvallen. De luchtwegen van uw kind verkrampen door de prikkelingen in de luchtwegen. Uw kind heeft dan moeite met ademhalen.

Saneren

Heeft uw kind last van bepaalde prikkels, zoals huisstofmijt of huidschilfers van huisdieren? Dan is het belangrijk dat u uw huis zo inricht dat er zo min mogelijk prikkels in voorkomen. Dit noemen we noemen we ‘saneren’.

Verwijzing van de Astmapoli

De Astmapoli van De Kinderkliniek schakelt de hulp in van onze longverpleegkundigen bij het saneren. De longverpleegkundige komt dan bij u thuis op bezoek, gaat met u door het huis en geeft advies en voorlichting. Dit advies koppelt de longverpleegkundige ook terug aan de Kinderkliniek.

Voor de hulp van de longverpleegkundige heeft u een verwijzing nodig van uw behandelaar (huisarts, longarts, Kinderkliniek, fysiotherapeut, diëtist of wijkverpleegkundige). Deze verwijzing kunt u zelf opvragen. De hulp van de longverpleegkundige wordt vergoed vanuit de basisverzekering en valt niet onder uw eigen risico.

Wilt u ondersteuning van de longverpleegkundige en heeft u een verwijzing? Of wilt u meer informatie? U kunt contact opnemen met onze longverpleegkundigen door een e-mail te sturen naar longverpleegkundigen@zorggroep-almere.nl. U kunt ons ook bellen:

Martine Ritsma 06-134 66 487
Nathalie Hooijsma 06-832 05 100.

Astma en COPD

Meer informatie over astma en COPD vindt u op de website van het Longfonds. Voor de pagina over astma, klik hier en voor de pagina over COPD, klik hier.

Longaanval

Klik hier voor de video ‘Wat is een longaanval?’.
Wilt u weten hoe u een longaanval kunt herkennen, klik hier voor de video.
Wilt u meer informatie over een longaanvalactieplan, klik hier.

Inhalatiemedicatie

Informatie over het juiste gebruik van inhalatiemedicatie vindt u hier.

Heeft u een verwijzing?

Neem contact op met één van onze longverpleegkundigen:

Martine Ritsma
bereikbaar op dinsdag en woensdag op
06-134 66 487

 

Nathalie Hooijsma
bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag
op 06-832 05 100.

 

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar:
longverpleegkundigen@zorggroep-almere.nl of via het aanmeldformulier op deze pagina.

Aanmeldformulier longverpleegkundige

  • Ik wil graag advies en begeleiding van een longverpleegkundige. Ik heb een verwijzing.
  • DD slash MM slash JJJJ
  • Uw gegevens zullen niet worden gebruikt voor andere doeleinden en niet worden verstrekt aan derden. Uw gegevens kunnen te allen tijde weer worden verwijderd. Voor volledige informatie over het verwerken van uw gegevens zie ons privacy statement.