Als je zwanger wilt worden of zwanger bent, krijg je het advies dagelijks foliumzuur (vitamine B11) te slikken. Waar is dit voor?7075_300x200

Foliumzuur is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Als er tijdens de eerste weken van de zwangerschap een tekort aan deze vitamine is, kan de baby tijdens de zwangerschap een afwijking van het zenuwstelsel ontwikkelen. De meest bekende vorm hiervan is een ‘open ruggetje’. Ook andere afwijkingen komen voor, zoals het ontbreken van delen van de hersenen, een hazenlip of hartafwijkingen. 

Hoeveel en wanneer?

Het advies is om dagelijks 400 tot 500 microgram foliumzuur te slikken, ongeacht hoeveel foliumzuur je via het eten binnenkrijgt. Begin hiermee minimaal 4 weken voor de mogelijke bevruchting. Na de tiende week van de zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig.

Advies nodig over zwanger worden en zijn? Kom naar het kinderwensspreekuur

In de eerste maanden van de zwangerschap is de baby heel kwetsbaar. Belangrijke organen, zoals zenuwstelsel, hart en longen, worden dan gevormd. Daarom is het belangrijk om al vóór de zwangerschap op de eigen gezondheid te letten.

Op internet kun je hierover veel informatie vinden, maar wil je echt persoonlijk advies over de beste voorbereiding op een gezonde zwangerschap, kom dan naar het kinderwensspreekuur. Hier kun je vragen stellen over bijvoorbeeld vruchtbaarheid, zwanger worden, ontwikkeling van de baby en erfelijke afwijkingen.

Meer weten?

Je kunt ook bellen met de receptie van je gezondheidscentrum. Je wordt dan in contact gebracht met een verloskundige bij jou in de buurt.