In de eerste maanden van de zwangerschap is de baby het meest kwetsbaar. Daarom kijken verloskundigen tijdens het Kinderwensspreekuur naar persoonlijke risico’s die nadelig kunnen zijn voor de baby vlak voor de zwangerschap en tijdens de zwangerschap.

Maar je krijgt ook algemene adviezen, bijvoorbeeld over gezond eten en voldoende bewegen als je zwanger wilt worden of al bent. Onderstaand een aantal praktische tips.

Gezond en gevarieerd eten

Tijdens de zwangerschap is het extra belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Eten voor twee is niet nodig. Lijnen tijdens de zwangerschap is niet verstandig. In het vetweefsel van je lichaam worden schadelijke stoffen opgeslagen. Deze kunnen vrijkomen als je veel afvalt. Het is belangrijk om alle bouwstoffen en mineralen die het ongeboren kind nodig heeft om te groeien voldoende binnen te krijgen. Wanneer je hier te weinig van binnen krijgt, worden je eigen reserves aangesproken. Wanneer je bang bent te weinig vitaminen en mineralen binnen te krijgen, kun je een vitaminepreparaat gebruiken. Kies wel multivitaminen die geschikt zijn voor zwangeren.

 

Pas op met een aantal voedingsmiddelen

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen waarmee je tijdens de zwangerschap moet oppassen.

  • Ben je koffieverslaafd? Teveel cafeïne is niet goed voor de baby. Er wordt een relatie gelegd tussen teveel cafeïne en een lager geboortegewicht van baby’s en te klein geboren baby’s. Aangeraden wordt daarom om tijdens de zwangerschap niet te veel koffie, thee, cola, en andere caffeïne-houdende dranken te drinken. In Nederland wordt in de meeste aanbevelingen 300 mg per dag als een veilige grens beschouwd. Dat komt overeen met 3 à 4 kopjes koffie, 10 kopjes (groene of zwarte) thee, 12 glazen cola (van 200 ml) of 3 blikjes Red Bull (van 250 ml).
  • Eet geen rauw vlees , zoals filet americain. In rauw vlees kan een parasiet voorkomen (toxoplasmose) waar een eventuele zwangerschap schade van kan ondervinden. Bak of kook je vlees, vis en eieren altijd goed gaar. Als je de kattenbak wilt verschonen of als je in de tuin gaat werken (in tuinaarde kan ook kattenontlasting zitten), is het verstandig om handschoenen aan te trekken. In kattenontlasting kan namelijk dezelfde parasiet zitten als in rauw vlees (toxoplasmose). Door een besmetting met toxoplasmose kun je een miskraam krijgen of het kan aangeboren afwijkingen bij de baby veroorzaken.
  • De listeriabacterie kan een voedselvergiftiging veroorzaken. Listeria is nauwelijks gevaarlijk voor volwassenen, maar kan dat wel zijn voor een ongeboren baby. De kans op sterfte van een ongeboren baby, vroeggeboorte of een ernstige ziekte is aanwezig. Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Risicoproducten zijn rauwmelkse zachte kaas (‘au lait cru’) , voorverpakte gerookte vis en rauwe dierlijke producten. De Listeriabacterie wordt gedood tijdens koken en bakken.
  • Was je groente en fruit altijd goed.
  • Eet niet teveel lever en leverproducten. In deze producten zit een grote hoeveelheid vitamine A wat eventueel een grotere kans geeft op een baby met een aangeboren afwijking. Multivitamine niet speciaal voor zwangeren, bevatten ook te veel vitamine A.

 

Sport en bewegen

Sporten is goed voor je gezondheid, ook in de zwangerschap. Als je maar goed naar je lijf luistert, kun je veel sporten blijven doen. Een aantal sporten wordt wel afgeraden in de zwangerschap: duiken, contactsporten, paardrijden, parachutespringen, marathon, schaatsen, skiën en gewichtheffen. Bij een deel van deze sporten gaat het met name om het risico dat je op je buik valt of er iets tegenaan krijgt.

Tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap als je baarmoeder nog grotendeels achter het schaambeen ligt, kun je deze sporten nog wel blijven doen. Wat verder belangrijk is, dat je geen topsport meer bedrijft en dat je als je niet eerder gesport hebt, pas begint als je drie maanden zwanger bent. Sporten die heel geschikt zijn voor zwangere vrouwen zijn zwemmen, wandelen en fietsen.

 

Tenslotte

Wil je graag zwanger worden of ben je zwanger? En wil je meer weten over wat je wel en juist niet moet doen? Kom dan naar het Kinderwensspreekuur. Neem voor meer informatie contact op met het gezondheidscentrum bij jou in de buurt.