Roken

Roken is schadelijk voor jezelf en voor de baby. Het is dan ook aan te raden om te stoppen met roken zodra je zwanger wilt worden. Dit verkleint bijvoorbeeld de kans dat je een miskraam krijgt. Je kunt een afspraak maken op het kinderwens spreekuur, als je hierover meer informatie zou willen.

Ook als je al zwanger bent en je rookt, raden wij je aan om te stoppen. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel heel belangrijk. Tijdens de intake bespreken we dit. Het is fijn als je omgeving je ondersteunt door bijvoorbeeld samen met jou te stoppen. Via deze sites vind je meer informatie.

https://www.rokeninfo.nl/zwanger

Als het je lukt om te stoppen met roken tijdens je zwangerschap dan:

  • Verklein je de kans op een miskraam
  • Verklein je de kans op een vroeggeboorte
  • Heb je minder kans op een te kleine of te magere baby
  • Heb je minder kans op een loslating van de placenta
  • Verklein je de kans op benauwdheid, hoesten en astma bij de baby
  • Spaar je een hoop geld uit, wat je weer kunt besteden aan andere dingen, zoals spullen voor de baby!

Heb je vragen over roken tijdens de zwangerschap of wil je graag hulp hierbij? Bespreek het met je verloskundige tijdens je afspraak op het spreekuur!

Alcohol

Alcohol gebruik tijdens de zwangerschap is schadelijk voor de ontwikkeling van de baby.  Het kan hersenbeschadiging en ontwikkelingsstoornissen geven. Verder kunnen er afwijkingen aan bepaalde organen voorkomen. Er is geen veilige grens, daarom raden we aan om helemaal geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. En om te stoppen met alcohol drinken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Voor meer informatie kun je op onderstaande website kijken.

http://www.alcoholenzwangerschap.nl/nl/home/home.html

Uit onderzoek blijkt dat veel zwangere vrouwen af en toe een glas wijn of bier blijven drinken. Hier rust echter een groot taboe op. Het is juist goed als je dit met ons deelt, zodat we samen kunnen kijken naar een oplossing.

Drugs

Er is tijdens de hele zwangerschap géén veilige periode om drugs te gebruiken. Gebruik vergroot altijd de kans op problemen bij de ontwikkeling van het kind.Mocht u drugs gebruiken, vertel dit dan eerlijk aan ons. Praat er open over en wees niet bang om te vertellen wat en hoeveel u gebruikt zodat we samen kunnen zoeken naar een oplossing en beleid.