Voor de bevalling kun je de dienstdoende verloskundige 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken op het mobiele nummer van de praktijk waar je onder controle bent .

 

Weeën

Bij een eerste kindje duurt het vaak even voordat de echte weeën goed op gang zijn. Het advies is daarom om de verloskundige te bellen als de weeën minstens één uur lang om de 3 – 4 minuten komen en ongeveer een minuut aanhouden .

Bij een tweede of volgende zwangerschap moet je bellen als de weeën goed doorzetten en om de 5 minuten komen.

 

Gekleurd vruchtwater na het breken van de vliezen

Als de vliezen breken hoef je niet direct te bellen. Laat het overdag even aan de dienstdoende verloskundige weten, zij komt dan in de loop van de dag even langs om naar de baby te luisteren. Je moet wel altijd bellen als het vruchtwater groen of bruin gekleurd is (meconiumhoudend vruchtwater), ook ’s nachts.

 

Gebroken vliezen terwijl het hoofdje nog niet is ingedaald

Ook zal de verloskundige je adviseren om gelijk te bellen als op het spreekuur is gebleken dat het hoofdje nog niet ingedaald was. Het is verstandig om dan even te gaan liggen en te wachten tot de verloskundige is langs geweest om dit te beoordelen.

 

Helderrood bloedverlies

Het is normaal als je aan het eind van de zwangerschap wat bloed met slijm verliest. Hiervoor hoef je de verloskundige niet direct te bellen, want het kan best nog een paar dagen duren voordat de bevalling zich aankondigt. Je moet wel direct bellen als je helderrood bloedverlies hebt, meer dan een normale menstruatie .

 

Bij ongerustheid

Bel altijd wanneer je ergens bezorgd over bent en aarzel niet te lang. ’s Avonds en ’s nachts neemt ongerustheid vaak toe. Vaak is een telefoontje al voldoende om je ongerustheid weg te nemen.

Belangrijke informatie bij het bellen

Het is het duidelijkst wanneer je zelf belt, we krijgen dan alle informatie uit de eerste hand. Belt iemand anders voor je, laat diegene dan altijd de naam noemen waaronder je bij ons staat ingeschreven en de praktijk waarbij je onder controle bent.