Het is mogelijk om jullie baby geboren te laten worden op de manier die jullie het beste aanspreekt. Het is goed om al iets te weten over de voor- en nadelen van de diverse bevalhoudingen. Zo kunnen jullie een houding kiezen die past bij de geboorte van jullie kind. De verloskundige kan jullie helpen en adviseren bij het kiezen van een geschikte bevallingshouding. 

Liggend op de rug

Tijdens het persen trek je de benen op en til je het hoofd op.

Het kindje wacht onder in de rug totdat je weer gaat persen en beweegt met het hoofdje omhoog. Dit is een prettige houding om te bevallen, vooral als het een erg snelle geboorte lijkt te worden. Het kan een onprettige houding zijn als de weeën voornamelijk vanuit de rug komen. Bovendien is het optillen van de benen vermoeiend. Dit is de houding waarin je het minste lichamelijk contact hebt met je partner. 

Liggend op een zij

Tijdens het persen til je het bovenste been op.

Het kindje draait soepel onder het schaambeen door. Dit is een prettige houding als de weeën uit de rug komen of als het hoofdje geholpen moet worden de spildraai te maken. Het is een vermoeiende houding voor het been dat opgetild moet worden, daar word je dan ook bij geholpen.

Half zittend

Tijdens het persen zit je gesteund door kussens in de rug op bed.

Het is een prettige houding omdat de benen kunnen blijven staan op de matras en je het hoofd niet hoeft op te tillen. Is je kindje iets zwaarder in gewicht, dan kan het soms moeilijk zijn voor je kindje om de draai onder het schaambotje door te maken. Bij rugweeën kan dit ook een pijnlijke houding zijn. Bij deze houding heb je weinig lichamelijk contact met je partner. 

Gehurkt

Je staat naast het bed.

Als er een perswee komt leun je of op de bovenbenen van je partner of steun je op de rand van het bed. Op deze manier werkt de zwaartekracht mee en voel je goed waar het hoofdje zit waardoor het persen makkelijker wordt. De rug wordt minder belast en je partner kan je

helpen tijdens de geboorte van jullie kindje. Bovendien draait het bekken tijdens het hurken verder open zodat je maximale ruimte voor het kindje maakt. Het kan een vermoeiende houding zijn voor de benen. Je hebt veel lichamelijk contact met je partner die ook echt hard meewerkt. 

Staand

Tijdens het persen blijf je staan en leun je op je partner of op bijvoorbeeld de strijkplank.

Dit is minder vermoeiend voor de benen. Tijdens de geboorte van jullie kindje hurk je samen met je partner. Sommige vrouwen zijn bang dat het kindje zo maar op de grond valt. Hier hoef je echter niet bang voor te zijn omdat je uit een natuurlijke reflex je kindje pakt als het geboren wordt. 

Zittend op de baarkruk

Dit is een veelgebruikte manier om te bevallen.

Voordelen zijn dat je veel lichamelijk contact hebt wat een veilig gevoel geeft. De zwaartekracht helpt mee bij de geboorte van het kindje. Nadelig is dat de bloeddoorstroming van de billen erg slecht is, wat kramp en pijn kan geven. 

Voorover leunend op handen en knieën

Een goede houding om te bevallen, voornamelijk als je veel last hebt van rugweeën.

De zwaartekracht helpt het kindje meer richting de buik. Voor lichamelijk contact met je partner is deze houding minder geschikt, maar deze kan wel prachtig zien hoe jullie kindje wordt geboren. 

In het water

Jullie kindje in het water geboren laten worden lijkt een nieuwe manier om te bevallen.

Toch wordt deze manier van bevallen al jaren gedaan. Er is inmiddels wel meer over bekend. De voordelen zijn dat de pijn minder heftig wordt ervaren zodat je beter kan ontspannen. Er is een goed lichamelijk contact met de partner, vooral als deze ook in het water komt. Bovendien verloopt de geboorte voor jullie kindje minder heftig, zodat het rustiger kan wennen aan de wereld buiten de baarmoeder. Ook is het prachtig om te zien hoe jullie baby in het water zwemt voordat jullie het pakken.