Bewoners met dementie kunnen vaak niet meer de dingen doen die ze deden. Dat kan komen doordat de interesse is verdwenen, of doordat de lichamelijke of geestelijke gesteldheid het niet meer toelaat. Toch willen we ouderen met dementie in onze woonzorgcentra stimuleren om nog zoveel mogelijk te doen. Dat is goed voor het gevoel van eigenwaarde en zekerheid.

Onder aanvoering van onze dagbestedingscoaches bieden we cliënten met dementie verschillende activiteiten. Dit kunnen zijn activiteiten voor vermaak, ontspanning of afleiding. Maar ook om te activeren, stimuleren van de zintuigen of herinneringen op te halen. We hebben hiervoor verschillende hulpmiddelen, die we op al onze locaties kunnen inzetten. Samen met u en uw familieleden kijken we welke activiteiten bij u passen.

Music & Memory

Music & Memory brengt herinneringen tot leven. We merken dat bewoners tot diepe ontspanning komen als ze hun favoriete muziek luisteren. Daarom gaan we samen met de bewoner op zoek naar muziek die voor de bewoner belangrijk is. U kent dat wel…u hoort een liedje op de radio en direct flitsen de herinneringen door uw hoofd. Bijvoorbeeld aan uw bruiloft, een uitvaart of het liedje doet u denken aan vroeger thuis.

Muziek kan je raken tot in het diepste van de ziel en uit onderzoek is gebleken dat het zoeken naar deze persoonlijke muziekvoorkeuren en het inzetten ervan, vele positieve effecten heeft op mensen. Hieronder ziet u een filmpje over Music&Memory bij Zorggroep Almere.

Accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

CRDL helpt contact maken

De CRDL is een instrument waarmee  contact kan worden gemaakt met bewoners in een vergevorderd stadium van dementie. Door zowel de eigen hand als de hand van de bewoner op de CRDL te leggen, ontstaan er door aanraking allerlei geluiden. Dit stimuleert de bewoner om contact te zoeken, te kriebelen of te aaien en roept verwondering op.

 

De bewoners zijn geïnteresseerd en lijken alerter te reageren, zijn ontspannen, tonen emoties en praten soms ook. De geluiden kunnen aangepast worden aan wat de bewoner prettig vindt en nieuwe geluiden kunnen worden toegevoegd. Dit is een uitstekend middel om ook het contact tussen bewoner en familie opnieuw  tot stand te brengen.

Silverfit Alois nodigt uit tot bewegen

De Silverfit Alois is een spelcomputer waarbij de bewoner door middel van spel via een interactief beeldscherm uitgenodigd wordt tot bewegen. De bewoner kan bijvoorbeeld met behulp van een elektrisch aangestuurde fiets door een stad of bos heen fietsen. Ook kunnen er allerlei spelen als bingo, memory, of strandbal gespeeld worden. Beweging van de bewoner stuurt het spel aan. De spelcomputer past zich aan de beweging en de kennis van de bewoner. Door het maken van een persoonlijk account en door persoonlijke beelden van de bewoner toe te voegen krijgt de bewoner de mogelijkheid zijn eigen belevingsactiviteit te realiseren. De Silverfit kan ook ingezet worden voor groepsactiviteiten, zoals de bingo en bewegen op muziek, of samen fietsen.

Kamervullende projecties met de Qwiek.up

De Qwiek.up projecteert beelden en geluid. Het beeld past zich voor een optimale beleving automatisch aan op de omgeving, zoals plafonds en wanden. Het middel biedt een belevingsgerichte activiteit aan. Door persoonlijke beelden toe te voegen van bijvoorbeeld foto’s of filmpjes van de bewoner of de familie, beleeft de bewoner een persoonlijke  activiteit. Ook de Qwiek up kan ingezet worden als middel bij een groepsactiviteit.