Verhuizing naar een woonzorgcentrum leidt er bijna altijd toe dat men de balans van het leven gaat opmaken.

Vele vragen zullen opkomen:

  • vragen over afhankelijkheid, ziekte, dood en gezondheid;
  • vragen die direct te maken hebben met het leven in een woonzorgcentrum;
  • vragen naar de zin (het waarom) van wat u overkomt;
  • vragen rond geloof en levensbeschouwing.

De geestelijk verzorgers van Zorggroep Almere hebben de deskundigheid om u te helpen met levensbeschouwelijke vragen en zingeving. Zij bieden u professionele begeleiding bij uw situatie.
Een geestelijk verzorger werkt nauw samen met andere zorgverleners. Geestelijk verzorgers zijn er voor iedereen ongeacht het geloof of niet geloven.

Een greep uit het werk van de geestelijk verzorgers

Stiltecentrum in woonzorgcentrum Polderburen

Individuele gesprekken met bewoners, op verzoek, of zomaar…

Wellicht heeft u vragen over hoe u bijvoorbeeld in de nieuwe woonsituatie uw leven vorm geeft nu u niet meer zelfstandig kan wonen, of wilt u graag uw levensverhaal vertellen, of gewoon eens praten. U kan dan terecht bij de geestelijk verzorger in uw woonzorgcentrum.

Steun en begeleiding bij overlijden, rouw en verlies

Ouder worden betekent ook verlies van eigen gezondheid of afscheid nemen van dierbaren. De geestelijk verzorger kan ondersteunen en begeleiden bij deze situatie van rouw. Soms schieten woorden hierbij te kort. Dan kunnen we met bijvoorbeeld een ritueel toch uitdrukking geven aan het verlies. 

Leiden van groepen

Onze geestelijk verzorgers leiden diverse groepen. Bijvoorbeeld een gespreksgroep, of een ontmoetingsgroep voor mensen met dementie. Levensthema’s worden besproken en de bewoners ondersteunen en bemoedigen elkaar. Deelnemers ervaren deze activiteiten als zeer waardevol.

Herdenkingsbijeenkomsten, oecumenische- en seizoensvieringen

Ook overleden bewoners van de woonzorgcentra willen we niet vergeten: We herdenken hen bij een herdenkings-/ inloopbijeenkomst of bij een huiskamerherdenking die onder leiding van de geestelijk verzorger gehouden wordt. Een dergelijk ritueel biedt medebewoners, nabestaanden en medewerkers troost en bemoediging.

Daarnaast gaat de geestelijk verzorger voor in oecumenische vieringen en/of seizoensvieringen, waarbij onder andere geloofs-, levensverhalen en de betekenis van de jaargetijden centraal staan.

Maak kennis met de geestelijk verzorgers van Zorggroep Almere

Judith van de Kreeke

Locatie: Polderburen en Flora

Het is prachtig om te zien wanneer bewoners  -bij elkaar gekomen voor mijn wekelijkse ontmoetings- of gespreksgroep-  elkaar kunnen troosten of bemoedigen. In dit groepswerk, maar ook in mijn individuele contacten met bewoners, hebben we met elkaar diepgaande gesprekken over wat ons draagt en bezielt en is er ruimte voor zingeving en verdieping door  onder meer het delen van gevoelens. In de ruim 25 jaar dat ik werkzaam ben bij de woonzorgcentra van de Zorggroep, heb ik vele activiteiten ontwikkeld en zijn de oecumenische vieringen, rituelen rond afscheid en het groepswerk een belangrijk onderdeel van mijn werk. Ik maak de bewoners die afhankelijk, ziek of dement zijn geworden van dichtbij mee en ben als geestelijk verzorger onderdeel van de meest kwetsbare periode in hun leven: dat maakt mij dankbaar.

Marjan Kip

Locatie: De Kiekendief

Aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.

Sinds juli 2020 ben ik als geestelijk verzorger werkzaam bij Zorggroep Almere. Ik bied een luisterend oor wanneer daar behoefte aan is en vooral op momenten dat het leven niet meer vanzelfsprekend is. Wanneer antwoorden niet meer vanzelf komen en de waardering van het leven onder druk is komen te staan, help ik op de zoektocht naar een leefbaar perspectief. Wie was ik en wie ben ik nu? Waar vind ik kracht en plezier? Wat en wie geeft mijn leven zin, juist nu, juist hier, juist onder de huidige omstandigheden? Wanneer er geen woorden zijn voor wat er diep van binnen leeft, kunnen we samen stil zijn, of zoeken naar een ritueel dat helpt om ‘dat wat diep van binnen leeft’ gestalte te geven. Zodat ‘dit diepe binnenin’ zich gehoord en gezien weet, er mag zijn, en deel kan worden van iemands levensverhaal. Dan kan dat wat vastliep weer in beweging komen en komt er ruimte voor nieuwe antwoorden.

Ik begeleid mensen individueel en groepsgewijs. Ik ben er voor bewoners en hun familie en voor medewerkers van De Kiekendief. Ook ga ik voor in vieringen, organiseer herdenkingen voor overleden bewoners en ondersteun bij ethische en morele vragen. U of een familielid kunt direct contact met mij opnemen. Of u kunt de verzorging of receptie vragen dit te doen.

Samantha Kerkhof

Locatie: Castrovalva

Sinds augustus 2019 ben ik werkzaam als geestelijk verzorger binnen Castrovalva. Bewoners kunnen bij mij terecht als ze behoefte hebben aan een luisterend oor of op verhaal willen komen. Dit kan in de vorm van een persoonlijk gesprek en ook in de gespreksgroep, ontmoetingsgroepen en seizoensvieringen. In de gesprekken gaan we samen op zoek naar wat voor u belangrijk is, waar u steun uit haalt of wat u bekrachtigt in situaties van bijvoorbeeld achteruitgang, verlies, verdriet of eenzaamheid.

Een van mijn passies is het ontwerpen van (nieuwe) rituelen. Rituelen kunnen ons helpen om te gaan met de dingen in het leven waar we geen grip op hebben. Ze kunnen belangrijke moment markeren en helpen bij betekenisgeving. Het mooie aan rituelen vind ik dat er ruimte ontstaat voor het onzegbare. In mijn werk maak ik regelmatig gebruik van kleine (persoonlijke) rituelen. Als u het fijn vindt kunnen we samen kijken of dit ook iets is voor u.

Daarnaast begeleid ik ook medewerkers bij ethische en morele vragen met betrekking tot de zorg en ondersteun ik (kortdurend) familie en naasten. U, of een familielid, mag mij altijd persoonlijk benaderen. U kunt ook bij de verzorging aangeven als u met mij een gesprek wilt hebben.

Marloes Barlag

Locatie: De Overloop

Binnen Zorggroep Almere werk ik als geestelijk verzorger in De Overloop in Almere-haven.

Als geestelijk verzorger in de ouderenzorg kom ik met veel mensen in gesprek die verlies ervaren. Verlies van gezondheid en het in steeds grotere mate afhankelijk worden van anderen. De vraag wat ben ik (nog) waard in deze situatie? Verlies van thuis, verlies van het contact met dierbaren en/of rouw om overleden dierbaren. En ik spreek mensen die de balans op maken, willen reflecteren op het leven, keuzes die gemaakt zijn of ervaringen waarbij zij soms schuld of schaamte voelen, soms ook in relatie tot hun geloof of levensbeschouwing.

Ik ondersteun mensen door te luisteren, vragen te stellen en ik gebruik rituelen en verhalen/gedichten wanneer dit helpend kan zijn. Ik hoop ook voor u iemand te mogen zijn waar u mee kan en wilt delen wat u bezighoudt, om vragen en twijfels die u heeft in vertrouwen mee te bespreken. Iemand die even naast of achter u mag lopen op de weg die u gaat. Iemand die kan inspireren, verbinden en samen met u opzoek kan gaan naar dat wat u kracht geeft.

Margriet Hunse

Locaties: Archipel en Zephyr

Er zijn momenten in een mensenleven dat iemand te maken krijgt met levensvragen. Dat zijn vragen die spelen rondom belangrijke gebeurtenissen in het leven zoals geboorte, ziekte, het levenseinde. Op veel van dit soort vragen is geen duidelijk antwoord te geven, het blijft een zoektocht naar wat zich op dat moment voordoet. Het zijn vragen als: wie ben ik, welke betekenis heeft mijn leven, wat geeft mij steun als het moeilijk gaat, hoe kan ik mezelf blijven als mijn omstandigheden zijn veranderd? Veel ouderen overdenken hoe hun leven is verlopen, en willen daar graag met iemand over praten. Soms wisselen ze ook graag eens met iemand van gedachten over hoe ze het leven (of het niets) na de dood zien. Dit soort onderwerpen kunnen ook spelen bij mensen van wie je het misschien niet zo snel verwacht, omdat ze bijvoorbeeld zijn veranderd door dementie.

Als ik bij iemand aanklop weet ik van te voren nooit waar het gesprek over zal gaan. Soms zit ik ook alleen te luisteren. Ik vind het steeds weer bijzonder dat mensen een stukje van zichzelf met mij willen delen. Tijdens deze gesprekken wordt er trouwens ook regelmatig gelachen, en dat geldt ook voor de ontmoetingsgroepen waar bewoners aan mee kunnen doen. Soms kan ik ook iets betekenen in de vorm van een klein ritueel, of door het zoeken van een mooie tekst of lied. Ook zorgmedewerkers die iets willen bespreken of die even een luisterend oor nodig hebben kunnen een beroep op me doen.

Graciëlle Struijck

Locatie: Poortzicht

Een mens maakt in het leven gebeurtenissen mee die vragen kunnen oproepen over zin of betekenis. In situaties van verlies, verandering, verdriet, maar ook wanneer er sprake is van vreugde kan het fijn zijn om hierover met iemand te praten. Als geestelijk verzorger bied ik bewoners de mogelijkheid om in gesprek te gaan over wat hen bezighoudt. Gesprekken kunnen gaan over deze fase van het leven, over wat is geweest of over wat er nog komen gaat. Soms is er behoefte om het levensverhaal met iemand te bespreken. Ook dan kunt u bij mij terecht. Door ruimte te maken voor uw verhaal, te luisteren en samen te reflecteren ga ik met u op zoek naar bronnen van kracht of troost, naar inspiratie of naar een nieuw perspectief.

Het contact kan plaatsvinden in de vorm van individuele gesprekken of groepsgesprekken. Het komt voor dat er geen woorden zijn om uiting te geven aan wat er vanbinnen leeft. Dan ben ik er voor u met bijvoorbeeld een ritueel, muziek, een tekst of een hand op een schouder. Samen met u ga ik op zoek waar de behoefte ligt. Naast gesprekken verzorg ik ontmoetingsgroepen, vieringen, herdenkingen en bied ik ondersteuning bij morele of ethische kwesties.

Binnen Zorggroep Almere ben ik werkzaam in Woonzorgcentrum Poortzicht. Ik ben aanwezig op woensdag en vrijdag. Voor contact kunt u mij direct benaderen of u kunt bij de zorg aangeven dat u een gesprek wil.