Problemen? Blijf er niet mee zitten!

Veel jongeren willen liever niet praten over psychische problemen. Toch is je verhaal met iemand delen vaak de eerste stap naar de oplossing. Als je problemen of nare gevoelens gaat opkroppen, krijg je er vaak meer last van. Erover praten met iemand die jij vertrouwt, zoals een goede vriend of vriendin, je ouders of een leraar, lucht op. In sommige gevallen is hulp uit je omgeving echter niet genoeg. Je kunt dan de hulp inschakelen van de Praktijkondersteuner Huisartsen Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ) Jeugd.

 De POH-GGZ Jeugd helpt bijvoorbeeld als je:

  • je veel zorgen maakt;
  • overal tegenop ziet;
  • verdrietig bent wegens de scheiding van je ouders;
  • moeite hebt met slapen;
  • zonder gevonden lichamelijke oorzaak telkens buikpijn hebt;
  • word gepest;
  • vaak boos bent;
  • gewoontes hebt die je niet wilt hebben.

 

Wat kun je verwachten

De eerste stap is een intakegesprek met de POH-GGZ Jeugd. Vervolgens bekijken we samen wat er voor nodig is om jouw probleem op te lossen. Het kan zijn dat je informatie nodig hebt, dat er hulp nodig is van andere hulpverleners of dat er meer gesprekken nodig zijn.

 

Info/afspraak

Een afspraak maken gaat via de huisarts. Bel de doktersassistent van je eigen gezondheidscentrum.

Armin (16 jaar) durft de laatste tijd niet meer naar school. Als hij alleen al aan school dénkt krijgt hij al buikpijn en raakt hij in paniek. Hij slaapt slecht, reageert vaak prikkelbaar en oogt ongelukkig. De ouders van Armin krijgen moeilijk contact met hem. Hij trekt zich steeds meer terug op zijn kamer waar hij vooral achter de computer zit. Armin gaat nu ook niet meer naar voetbaltraining. Zijn ouders voelen zich machteloos.

Verder lezen?

 

Samen voor uw kind

Veel kinderen en jongeren zijn wel eens somber, boos, opstandig, gespannen of zitten een poosje wat minder lekker in hun vel. Vaak komen zij daar zelf of met hulp van anderen (ouders, familieleden, leerkrachten) weer uit. In sommige gevallen is er meer hulp nodig en is het zinvol om met iemand te praten die wat verder van u af staat. De POH-GGZ Jeugd geeft u en uw kind praktische handvatten om anders met de problemen om te gaan.

Geen kosten

Een afspraak bij de POH-GGZ Jeugd is kosteloos, maar niet vrijblijvend. Als u niet kunt komen verzoeken wij u vriendelijk om ons zo snel mogelijk (minimaal 24 uur van te voren) te bellen. Wanneer u of uw zoon/dochter herhaaldelijk niet komt, zonder tijdige afzegging, dan kan dit gevolgen hebben voor het vervolg van het contact.

De ouders van Marloes (9 jaar) maken zich zorgen over de hevige driftbuien die Marloes de laatste maanden thuis heeft. Ook reageert ze vaak brutaal. Tijdens het laatste tienminutengesprek op school krijgen ouders te horen dat Marloes daar geen driftbuien heeft of brutaal is. Wel maakt ze een dromerige indruk, krijgt ze haar werk vaak niet af en kletst ze tijdens de les veel met andere kinderen.

Verder lezen?

Wanneer roept u professionele hulp in en hoe gaat een behandelplan precies in zijn werk? Lees er meer over in de folder.