Wat is dementie?

Dementie is een ziektebeeld dat zich kenmerkt door een geleidelijke achteruitgang van het geestelijk functioneren. Meestal staan geheugenstoornissen hierbij op de voorgrond. Alléén geheugenstoornissen maken iemand nog niet dement, er moet meer aan de hand zijn. Iedereen is weleens iets kwijt, bijvoorbeeld de huissleutels of iemand kan zich even, iets, niet herinneren. Dat betekent nog niet dat hij/zij dement is. Pas als het functioneren van iemand echt word belemmerd, zoals praten, besef van tijd, gedrag, spreken we van dementie. Als u zich zorgen maakt over uw geheugen of dat van een familielid, bespreek dit dan met uw huisarts. Dementie is een ziekte. Dementie is in principe een leeftijdsgebonden ziekte. Hoe ouder iemand wordt, des te meer kans er bestaat op dementie. Dementie op jonge leeftijd komt veel minder voor. Dementie is een sluipend proces. Meestal gaat eerst het geheugen achteruit. Dingen die iemand nu nog kan, kan hij binnenkort misschien niet meer. Hoe dit proces verloopt, verschilt per persoon.

Hoe gaat u om met dementie?

Het is niet gemakkelijk te accepteren dat u dementie heeft. Het is begrijpelijk dat u briefjes gaat neerleggen, om uzelf te herinneren aan bepaalde afspraken. Op deze manier probeert u goed te blijven functioneren in het dagelijkse leven. Dat valt niet mee. De diagnose ‘dementie’ kan een erkenning van uw strijd en zorgen zijn. Nu kunt u er met anderen over praten en kunt u hulp vragen. U kunt zaken regelen nu dit nog gaat. Het is belangrijk dat u actief blijft en uw hobby’s uit blijft voeren. Zo houdt u contact met uw omgeving en kunt u van hen steun ontvangen als u dat nodig heeft.

Handig en informatief

Informatie over dementie

Ik ben vergeetachtig, betekent dit dat ik dement word? Wat zijn de symptomen van dementie? Is Alzheimer hetzelfde als dementie? Hoe moet ik omgaan met dementie? Welke hulp is er en waar vind ik hulp? Op Alzheimer Nederland vindt u alle informatie over dementie en de ziekte van Alzheimer.

Lees verder op Alzheimer Nederland

Dementie.nl

Dementie.nl is er voor iedereen die zorgt voor iemand met dementie. Je vindt hier tips, informatie en ervaringsverhalen.

Kijk op dementie.nl

De Schoor

In multifunctionele buurt- en jongerencentra, verspreid over heel Almere kunnen bewoners van alle leeftijden elkaar ontmoeten en deelnemen aan tal van activiteiten en cursussen. Zoals een wijkeettafel, computerles en spelletjes.

Lees verder op deschoor.nl

Een stimulerende leefomgeving

Een omgeving waarin het leven samen nog echt leuk kan zijn. Deze unieke winkel maakt het mogelijk om de leefwereld van mensen met dementie op een leuke en praktische manier aan te passen én meer kennis en begrip te ontwikkelen voor de aandoening.

Lees verder op dementie-winkel.nl

VMCA

De consulenten van de VMCA helpen u graag. Misschien wilt u een persoonlijk gesprek of heeft u advies of informatie nodig over dagbesteding of wetten en regels.

Een vrijwilliger kan u ontlasten wanneer u zorgt voor iemand met dementie. Een keer per week een aantal uren voor uzelf…

Lees meer op vmca.nl

ACTIVITEITEN

Dementie is een ingrijpend ziektebeeld dat veel vragen oproept bij iedereen die er mee te maken krijgt. Daarom is het belangrijk dat er een plek is waar iemand met die vragen naar toe kan. Het Alzheimer café in Almere is zo’n plek, het is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden, hulpverleners en belangstellenden.

Iedere bijeenkomst begint met een interview met een (ervaring)deskundige. Na de pauze is er tijd om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. Na afloop is er gelegenheid iets te drinken en met elkaar te praten.

Kijk hier voor de onderwerpen voor de komende periode.

Het Alzheimer café is in Restaurant De Ziel, Poëziestraat 166 1321 HT Almere.

De zaal is open vanaf 19:00 uur. Het programma begint om 19.30 uur en eindigt om ongeveer 21.30 uur. De toegang is gratis.

Bent u of uw partner aan het dementeren en merkt u dat u steeds minder gaat bewegen? Zorggroep Almere nodigt u (of uw partner) van harte uit om deel te nemen aan de beweeggroep voor mensen met dementie.
 

Doel

Het doel is om deelnemers te laten ervaren hoe goed en fijn bewegen is. Onderzoek wijst uit dat bewegen bij iedereen een positief effect heeft op het hart, de spieren en de hersenen. Door veel te bewegen kunnen mensen met dementie hun dagelijkse activiteiten beter en zelfstandiger uit voeren en is er minder kans op vallen.

 

Praktische informatie

Iedereen met een vorm van dementie kan meedoen aan de beweeggroep die uit maximaal 8 deelnemers bestaat. Belangrijke voorwaarde is dat u minimaal 10 meter kunt lopen (met ondersteuning van een hulpmiddel en/of een persoon). De groep komt 2 keer per week bij elkaar voor een periode van drie maanden. De begeleiding vindt plaats door een fysiotherapeut en een andere zorgverlener van de Zorggroep Tijdens de groepsbijeenkomst doet u oefeningen om uw balans en uw spierkracht te verbeteren. Het oefenen gebeurt op een prettige, ontspannen manier, bijvoorbeeld door verschillende spelvormen. Ook is in een aantal bijeenkomsten ruimte om samen stil te staan bij het veilig en zelfstandig uitvoeren van beweegactiviteiten bij u thuis.
 

Intake

Voor de start van de beweeggroep komt de fysiotherapeut bij u thuis voor een intakegesprek met u of uw partner.
 

Vergoeding zorgverzekeraar

De meeste verzekeringen vergoeden de groepsbehandeling fysiotherapie vanuit een aanvullend pakket. Neem hiervoor contact op met uw eigen zorgverzekeraar.
 

Meer informatie en aanmelden

Wilt u meer informatie en/of u aanmelden? Mail naar fysiotherapeute Annemarie van Selm via avanselm@zorggroep-almere.nl Ook kunt u bellen met de receptie van gezondheidscentrum Archipel, tel. 036-5454200. De fysiotherapeut belt u dan op een later tijdstip terug.

Heeft u dementie of lichamelijke problemen en woont u nog zelfstandig thuis? Dan kan het fijn zijn om ondersteuning te krijgen bij een prettige invulling van uw dag. Bij de Dagactiviteiten van Zorggroep Almere helpen wij u hierbij. U kunt terecht op zes verschillende locaties in Almere.

Bekijk hier de mogelijkheden.

Aangepaste Vakantie Gids (AVG) is een geheel nieuw onafhankelijk platform voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, chronisch zieken, mensen die slecht ter been zijn en uw partner, gezin, familie of vrienden. AVG wordt voor mensen met een beperking het meest complete overzicht van aanbieders van vakanties in binnen- en buitenland. Via uitgebreide zoekfilters (vooral gericht op de zorgvraag) vindt u een aangepaste vakantie op maat. Het platform richt zich op onafhankelijke gastenbeoordelingen. U vindt beschrijvingen, foto’s, filmpjes, route-informatie en onafhankelijke reviews. Via een contactformulier heeft u rechtstreeks contact met de reisorganisatie of vakantie-accommodatie. Goede reis!

Mensen met (beginnende) dementie blijven zich lang bewust van de veranderingen in hun hoofd, lichaam en omgeving. Zij kunnen hieronder lijden en er soms ook somber van worden, maar beschikken nog over voldoende aanpassingsvermogen. Daarom kunnen zij baat hebben bij een groepsbehandeling waarin gesprekken en beweging centraal staan.

Meer informatie staat in deze folder.