Wanneer u voor langere tijd een verhoogde bloeddruk of/en een verhoogd cholesterol of een verminderde nierfunctie heeft, is er sprake van een verhoogd vasculair risico. Dit betekent dat u een grotere kans hebt op het krijgen van een hart- en vaatziekte. Vaak worden deze verhoogde waarden ontdekt bij een huisartscontrole voor een ander probleem of bij preventief onderzoek. U hoeft namelijk helemaal niks te merken van een te hoge bloeddruk of te hoog cholesterol of een verminderde nierfunctie.

Behandeling

Bij de behandeling van een verhoogde bloeddruk en verhoogd cholesterol of verminderde nierfunctie ligt de nadruk op leefstijl.  Denk hierbij aan bijvoorbeeld stoppen met roken, voldoende bewegen en gezond eten. Daarnaast is het voor veel mensen nodig medicijnen te gebruiken. De behandeling is erop gericht om een hart- en vaatziekte te voorkomen of zo lang mogelijk uit te stellen.

Zorgprogramma Verhoogd vasculair risico

Zorggroep Almere werkt met een zorgprogramma Verhoogd vasculair risico. Dit programma beschrijft de inhoud en organisatie van de zorg bij mensen met een verhoogde bloeddruk of verhoogd cholesterol die hiervoor medicijnen innemen en onder behandeling zijn binnen de huisartsenpraktijk.